Välinevinkit meritaimenen heittokalastukseen

Vavan pituus valitaan oman mieltymyksen ja tarvittavien heittopituuksien mukaan. Lyhyt vapa on kätevämpi käsitellä mutta pidemmällä vavalla voi heittää ääriheittoja. Pisimmissä vavoissa kannattaa myös miettiä kuljetuspituutta. Kaksiosainen kolmen metrin vapa on pakattuna puolitoista metriä pitkä. Vaihtoehtoina ovat kolmiosainen vapa tai matkavapa.

Vavan heittopainosuositus ja meritaimen vieherasian sisällön tulee tukea toisiaan eli vavan heittopainosuosituksen tulee vastata vieheiden painoa. Mitä kevyempi vapa, sitä hauskempaa on kalan väsyttäminen. Kevyt, laadukas vapa pitää pirteän taimenen paremmin kiinni. Toisaalta ääripitkiin heittoihin tarvitaan painavia vieheitä ja erittäin kylmässä vedessä taimenkin ui rauhallisemmin.   

Meritaimenvapa

  • - pituus veneeseen 240-270 cm, rannalta kalastamiseen 270…300 cm
  • - heittopainosuositus 3-12g (L), 5-20g (ML) tai 10-30g (M)

Sopiva koko meritaimen kelalle on 2000-3000 kokoluokka avokeloissa ja 100-200 kokoluokka hyrräkeloissa. Kelassa tulee olla laadukas jarru ja hyvä puolaus joka toimii luotettavasti pitkissä heitoissa.

Vieheiden valinnassa tulee huomioida painoluokka eli millaisella vavalla niitä heitetään. Toinen tärkeä tekijä on kalastettavien paikkojen syvyys eli kuinka syvässä vedessä viehettä voi käyttää. Usein, lähes aina meritaimenta kalastetaan matalasta vedestä. Veden syvyys on tyypillisesti 0,5-1,5 metriä.

Viikko 44