Vieheiden perusuittotekniikat

Uittotekniikka

Kalastajan kannattaa uittaa viehettään eri tavoin olosuhteiden ja kalan aktiivisuuden mukaan. Uittonopeus voi vaihdella supernopeasta erittäin hitaaseen usean minuutin taukoineen. Toisinaan kalan aktivointiin tarvitaan rajua jerkkausta ja taas toisena päivänä aavistuksenomaisia väristyksiä. Kaikkia vieheitä voi uittaa useammalla uittotekniikalla, joten kalastajan on hyvä hallita perusuittotekniikat joita ovat yhtäjaksoinen kelaus, pysäytä ja kelaa, tvitsaus ja jerkkaus.

Opettele uittotekniikat ja vieheiden perustoiminnot, sillä niitä olosuhteiden mukaan soveltamalla saat taatusti parempia saaliita.

Kun kalastaja siirtyy monotonisesta ”heitä ja kelaa” -kalastuksesta kokeilemaan erilaisia uittotapoja, etsien päivän parasta uittotapaa, myös välineet tulevat ratkaisevaan rooliin. Nyt ei enää riitä että vieheen saa jotenkin lingottua veteen, vaan viehettä pitää pystyä myös uittamaan.

Vieheiden perusuittotekniikat 1

Yhtäjaksoinen kelaus

Yhtäjaksoisessa kelauksessa viehe liikkuu koko ajan kelaten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että viehe liikkuu tasaisesti. Vieheen uintinopeutta voi vaihdella äärihitaasta äärinopeaan. Kokenutkaan kalastaja harvoin kokeilee niin nopeaa kelausta mihin vain ikinä kykenee. Yleensä hieman maltillisemmat vauhdit riittävät. Olennaista on kuitenkin etsiä se nopeusalue tai nopeuden muutos joka kiinnostaa kalaa juuri sillä hetkellä.

Uittonopeus vaikuttaa myös useimpien vieheiden uintisyvyyteen. Uppoavat vaaput, lusikat ja lipat uivat hieman syvemmällä hitaasti kelattaessa. Nopeammin kelaten ja samalla vavan kärjen ylös nostaen useimmat vieheet saa uimaan aivan pinnassa tai välittömästi pintakalvon alla.

Katso myös:

Kalastustekniikat 2

Kireitä Siimoja vinkki:

Nopea yhtäjaksoinen kelaus lämpimään veteen

Vieheiden perusuittotekniikat 1

Kun vesi on lämmintä heinäkuun lopulla ja elokuussa, hakeudun illalla auringon laskun aikaan alle puolentoista metrin veteen, haukiruovikon vierelle. Laita siiman päähän Rapala Minnow Spoon, Rapala Original Floater tai joku muu pintakulkuinen viehe. Heitä ruovikon päälle tai viereen. Aloita kelaus heti kun viehe osuu veteen. Kelaa niin nopeasti kun vain pystyt vavan kärki ylhäällä. Viehe tulee pintaa pitkin pomppien ja vettä roiskuttaen. Jos olet oikeassa paikassa, vieheesi perään saattaa ilmaantua useita vanoja jotka liikkuvat nopeammin kuin vieheesi. Ja tärpit ovat näyttäviä!

 

Pysäytä ja kelaa -uitto

Pysäytä ja kelaa- eli katkokelaus -uitto on helppo tapa tehostaa kalastusta. Käytännössä ”yhtäjaksoiseen” uittoon lisätään eripituisia kelaustaukoja. Tauot voivat olla alle sekunnin pituisesta aina juuri ennen jäätymistä käytettäviin lähes puolen minuutin taukoihin asti. Lisäksi vieheet käyttäytyvät eri tavoin uittotauon aikana. Kelluvarunkoiset nousevat kohti pintaa (esim. Rapala Original Floater -vaappu) ja uppoavat (esim. Rapala Countdown -vaappu, lusikkauistimet ja lipat) vajoavat pohjaa kohti. Suspending (eli ”keijuva”) -toimintoiset vieheet jäävät paikoilleen vajoamatta tai uppoamatta). Tämä tuo kalastajalle runsaasti uiton vaihtelun mahdollisuuksia riippuen kalastustilanteesta.

Katso myös:

Kalastustekniikat 3

Kireitä Siimoja -vinkki:

Rapala CountDown -tekniikka

Vieheiden perusuittotekniikat 3 

Rapalan CountDown -vaapun mukaan nimetty countdown-kalastustekniikka mahdollistaa vesikerroksien tarkan kalastuksen. Heitä uppoavarunkoinen Rapala CountDown -vaappu veteen ja anna sille vapaasti siimaa kelan puolalta. Heti kun viehe osuu pintaan, aloita sekuntien laskeminen. Kun siimaa ei enää valu puolalta, viehe osuu pohjaan. Jos laskit esimerkiks 8 sekuntia, voit heittää seuraavan heiton samaan paikkaan ja aloittaa kelauksen 7 sekunnin kuluttua eli kalastat heti pohjan yläpuolella. Seuraava heitto 5 sekunnin viiveellä ja vieheesi ui jo välivedessä. Näin voit kammata kalapaikan myös syvyyssuunnassa. Erityisesti tästä on etua kun joku muu on jo käynyt samalla kalapaikalla juuri ennen Sinua. Useimmat kalastajat heittävät vain eri suuntiin mutta unohtavat syvyyssuunnan kokonaan.

Twitching eli tvitsaus

Vieheiden perusuittotekniikat 4

Tvitsauksen (eng. twitching) –uitossa yhdistyy kalastaja yhdistää pysäytä ja kelaa uittoon aktiivisen vavan käytön. Vavalla annetaan ”maustetta” vieheen perusuintiin. Tvitsaus on tehokasta erityisesti kylmässä ja lämpimässä vedessä.

Kylmässä vedessä pysäytä ja kelaa uitto pidetään rauhallisena tempoltaan ja pysäytykset saavat olla jopa kymmenen sekunnin mittaisia. Kylmässä vedessä varsinkin hauet tyytyvät seurailemaan viehettä. Pitkän pysäytyksen aikana viehettä voi väräyttää hieman vavan kärjellä, jolloin passiivinen kala avaa suunsa ja ottaa paikallaan olevan, helpon saaliin suuhunsa. Tähän kalastustyyliin soveltuvia vieheitä ovat mm. Rapala X-Rap, Storm Suspending WildEye Swim Shad eli ”Suspi” sekä erityisesti tvitsausta ajatellen kehitetyt Storm Doom Bell T-Witch ja Storm Twitch Stick. Näitä vieheitä yhdistää suspending-ominaisuus eli kun kelaus pysäytetään, viehe ei vajoa eikä nouse pintaan vaan jää paikoilleen.

Lämpimässä vedessä kalat ovat virkeitä ja vieheissä saa olla vauhtia. Ja lisävauhtia vieheeseen saa tvitsaamalla eli aktiivisella vavan käytöllä. Kokeille vaikka Rapala X-Rap -vaappua, jossa on peruspotku tasaisella kelauksella, pysäytyksissä se jää paikoilleen ”keijumaan” ja tvitsatessa se hyppii elävästi puolelta toiselle.

Katso myös:

Kalastustekniikat 4

Kireitä Siimoja -vinkki:

Vapa aktiiviseen uittoon

Vieheiden perusuittotekniikat 5 

Tvitsaus on helponta ja tehokkainta vavalla jossa on nopea kärkitoiminto ja aihiolla pituutta maltillisesti. Erinomaisia vapoja aktiiviseen uittoon löytyy mm. Shimano Yasei -sarjasta. Shimanon oma termi ”Player” viittaa ”vieheiden kanssa pelaamiseen” eli aktiiviseen uittoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että kun siirrät vavan kärkeä 15 cm, viehe tekee saman liikkeen samalla vauhdilla. Hitaalla kärkitoiminolla varustettu täysitoiminen vapa puolestaan ”syö” tämän liikkeen lähes kokonaan ja tuntuma vieheeseen on heikko.

 

Kireitä Siimoja -vinkki:

Suspending -vaappu on osaavan kalastajan salainen ase

Vieheiden perusuittotekniikat 6

 

Rapala X-Rap -vaapussa on suspending-toimintoinen runko. Jos kala seuraa viehettä, pysäytyksen aikana viehe jää kalan eteen. Aavistuksen omainen väräytys vavalla saa vaapun keinauttamaan runkoa ja hieman napakampi vavan käyttö kääntää vieheen kyljen kalan suuntaan. Hieman lisää voimaa vavan käyttöön ja X-Rap kääntyilee puolelta toiselle.

Jerkkaus

Vieheiden perusuittotekniikat 7

Jerkkaus on erittäin tehokas uittotapa hauelle. Jerkkivaapuilla ei ole juurikaan omaa uintiliikettä, vaan liike vieheelle tehdään kelalla ja vavalla ”käsialaa” käyttäen. Näin saatu uintiliike riippuu siis kalastajasta joten tämä uittotapa on keskittymistä vaativa. Toisaalta jerkkaaminen on erittäin palkitsevaa koska uintiliike on ”itse tehty” vavalla ja kelalla. Jerkeillä kalastetaan tyypillisesti maksimissaan 3 metriä syvässä vedessä ja tällöinkin jerkki kulkee suhteellisen lähellä pintaa. Vaikka hauki on pääasiallinen kohdekala jerkatessa, saattaa vieheeseen tarttua rouheampi kuha tai ahvenkin.

Katso myös:

Kalastustekniikat

Kireitä Siimoja -vinkki:

Välineet jerkkaamiseen

Koska jerkin liike tehdään vavan ja kelan avulla, niiden valintaan on syytä kiinnittää huomiota. Haukijerkit painavat tyypillisesti 40-90 grammaa. Vavan on syytä olla jäykähkö ja toiminnaltaan napakka. Sopiva vapa löytyy esimerkiksi Shimano Yasei tai Yasei Red -vapasarjoista. Maun ja uittotyylin mukaan vavalla voi olla pituutta 1,8 -2,5 metriä.

Vieheiden perusuittotekniikat 8

Vieheen painosta johtuen kelaksi kannattaa valita 150-300 -kokoluokan hyrräkela. Kela joutuu tässä kalastustyylissä normaalia kovemmalle, joten laadukas Shimano -hyrräkela on perusteltu valinta, mikäli ei halua askarrella kelansa kanssa vähän väliä erilaisten huoltotoimien parissa. Jerkkisiimaksi valitaan 0,28-0,40 mm paksu, laadukas monikuitusiima. Hyviä siimoja jerkkaamiseen ovat esimerkiksi PowerPro sekä Sufixin valikoimasta 832, Matrix Pro sekä Pro 8. Välineet täydentää titaaniperuke joka saa olla 30-45 cm pitkä.

Parhaimmillaan jerkkaus on kylmässä tai melko viileässä vedessä. Toisaalta ääninopea jerkkaus tuntuu viehättävän myös trooppisia kaloja lämpimissä vesissä.