Vertikaalijigaus

Vertikaalijigaus

Jari Rannisto

Vertikaalijigaus tai pystyjigaus, kuten sitä myös kutsutaan, on sekoitus vanhaa perinteistä ja uusinta uutta. Kalastustapana se muistuttaa perinteistä kuhan ja ahvenen pyyntitekniikkaa ajopilkintää, mutta vavat, kelat, siimat, vieheet ja muut apuvälineet ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten saatossa.
   
Vertikaalijigauksen suurin ero tavalliseen jigikalastukseen on vieheen uittotekniikassa. Viehettä ei heitellä vaan se lasketaan pyyntiin pohjan tuntumaan ja liikkuva vene hoitaa vieheen kuljettamisen eteenpäin. Vavalla annetaan vieheelle pystysuuntainen uinti. Veneen voimanlähteenä käytetään tavallisesti keula- tai peräasenteista sähkömoottoria, mutta tuultakin voi hyödyntää entisten ajopilkkijöiden tapaan.
  
Kevyet välineet

Vertikaalijigauksessa käytettävät välineet ovat hyvin kevyitä. Vavat ovat yleensä yksiosaisia ja pituudeltaan 1,8-2,0 metriä. Vavat ovat kärkitoimisia eli pääosa vavan taipumasta tapahtuu kärkiosassa. Jos vavan aihion toiminta on väärä ja lajiin sopimaton, on kalojen tartuttaminen vaikeaa tai lähes mahdotonta. Vavan valmistusmateriaalina käytetään joko pelkkää hiilikuitua tai hiilikuitua biokuiduilla terästettyinä. Vavalta vaaditaan keveyden lisäksi hyvää tuntumaa. Halvemmilla materiaaleilla näitä ominaisuuksia ei saavuteta.

Shimano Yasei jigivapa

Kelaksi sopii joko haspeli- tai hyrräkela. Tärkeää on kelan luotettavuuden ja jarruominaisuuksien lisäksi keveys. Raskas kela tai vapa heikentää tuntumaa ja on kalaretkillä puuduttava käytettävä. Vertikaalijigauksessa käytettävien erittäin ohuiden kuitusiimojen takia pienimpienkin kelamallien siimakapasiteetit riittävät mainiosti. Haspelikeloissa eli avokeloissa sopiva kokoluokka on 500-1500 ja hyrräkeloissa luokat 50-100.

Shimano Chronarch -hyrräkela

Ostopäätöstä tehdessään kannattaa kokeilla kelavapayhdistelmän tasapainoa. Kun kela on kiinnitetty vapaan, pitäisi sen olla kannateltaessa tasapainossa kelakiinnikkeen kohdalta. Lievä takapainoisuus ei haittaa, koska siiman jatkoksi kiinnitettävä viehe lisää aavistuksen yhdistelmän etupainoisuutta. Selvästi etupainoinen yhdistelmä on raskas käyttää, sillä uittoliikkeen lisäksi vapaa joudutaan koko ajan vääntämään vaakatasoon. Muutaman tunnin kalastus etupainoisella vavalla tuntuu rasituksena olkapäässä ja ranteessa. 

Vertikaalijigauksessa siiman on oltava ohutta, jotta se leikkaa helposti vettä. Paksulla siimalla painavakaan viehe ei pysy pohjassa veneen liikkuessa eteenpäin. Tavallinen siiman vahvuus on 0,08-0,12 millimetriä. Perinteisillä nylonsiimoilla näin ohuilla halkaisijoilla vetolujuus jää liian alhaiseksi. Punotuilla mikrokuitusiimoilla vetolujuutta riittää kuitenkin vielä useampia kiloja. Hyvän lujuuden lisäksi mikrokuitusiimojen venymättömyys on toinen asia, joka sopii vertikaalijigaukseen erinomaisesti. Kevyen kärkitoimisen vertikaalivavan ja ohuen venymättömän siiman yhdistelmällä tuntuma vieheeseen ja pohjaan on uskomattoman hyvä. Pienimmätkin kuhan jigipyrstön tukistukset tuntee selvästi ja ajan myötä oppii myös tunnistamaan onko pohja esimerkiksi kivikkoa, soraa vai mutaa. Kuhan löytää varmimmin kahdelta ensin mainitulta.

Sufix Gravity2 -siima

Ohut kuitusiima on arka kulumiselle ja esimerkiksi hauen teräville hampaille. Vieheen ja kuitusiiman väliin kannattaakin sitoa pätkä kulutusta paremmin kestävää siimaa. Puolimetrinen 0,40-050 millimetrin monofiili- tai fluorocarbonsiima pätkä säästää ison läjän jigejä ja sillä on myös helppo nostaa pikkukalat veneeseen.

Vieheinä kalajigejä

Vertikaalijigauksessa ylivoimaisesti suosituin viehe on jigipään jatkoksi pujotettu jigipyrstö. Käytetyt vieheet ovat lähes aina 10-15 senttimetrin mittaisia kalajigejä. Jigit voidaan jakaa kahteen päätyyppiin pyrstönsä ja liikkeensä perusteella. Ensimmäinen ryhmän muodostaa uivalla pyrstöllä varustetut kalajigit. Toinen ryhmä koostuu puikkomaisista tai haarapyrstöisistä kalajigeistä, joista puuttuu kokonaan oma uintiliike. 

Vieheenvalinnan nyrkkisääntönä voidaan pitää uivalla pyrstöllä varustettujen jigien valintaa lämpimään veteen ja aktiivisille kaloille. Uintiliikkeettömät pyrstöt sopivat yleensä paremmin kylmiin vesiin tai passiivisille kaloille. Lopullinen totuus selviää kuitenkin vasta vesillä. Ottivieheen etsinnässä kannattaa rohkeasti molempia pyrstötyyppejä.

Storm Pro Vertical Shad –jigi

Vertikaalijigauksessa käytettään tavallista jigikalastusta raskaampia päitä. Tavallinen kokohaarukka on 15-30 grammaa. Kalastussyvyyden kasvaessa on yleensä tarpeen kasvattaa myös jigipään kokoa. Vieheet varustetaan aina myös lisäkoukulla. Lisäkoukun tapsina käytetään paksua kuitusiimaa. Tapsin toinen pää hirtetään kiinni jigikoukun silmukan alle ja tapsin peräpäähän solmittu kolmihaarakoukku kiinnitetään jigipyrstön tyveen. Varsinkin huonommalla syönnillä kuhat tarttuvat usein pelkästään lisäkoukkuun. 

Kuhalla on usein tapana seurata hitaasti uivaa jigiä ja imaista se varovasti suuhunsa. Kuhan epäluuloisuutta voi hälventää hajusteiden kanssa. Esimerkiksi Trigger X-geeli on joinakin päivinä lisännyt veneessämme kuhan ottihaluja. Heikon syönnin päivinä kannattakin kokeilla rohkeasti eri värisiä jigejä ja niiden terästämistä hajusteilla. Joissakin kalajigeissä hajusteet on lisätty jo valmistusvaiheessa.

Pomputtelua pohjan tuntumassa

Vertikaalijigauksessa vene liikkuu kohtuullisen hitaasti. Kalastustavan nimen mukaisesti siima kulkee lähes pystysuorassa. Viehettä uitetaan pohjan tuntumassa lyhyillä liikkeillä. Viehe lasketaan hitaasti alaspäin 10-50 senttimetriä ja nyppäistään sitten rivakasti ylös. Viehettä pidetään 2-10 sekuntia ylhäällä ja sen jälkeen on vuorossa taas hidas lasku pohjaa kohti. Viehe saa laskujen yhteydessä aina silloin tällöin koskettaa pohjaa. Mitä kylmempi vesi ja passiivisemmat kalat sitä lähempänä pohjaa kalastetaan. Lämpimässä vedessä kuhia voi tavoitella myös välivedestä.

Jigaajan kannattaa olla erityisen tarkkana viehettä alaspäin laskettaessa. Tämä on nimittäin se hetki, jolloin kuhat yleensä iskevät. Joskus tärppi on raju isku, toisinaan taas varovainen imaisu. Varovaisten tavoittelujen yhteydessä hyvällä tuntumalla varustettu vapa pääsee oikeuksiinsa.

Kaikuluotaimella varustettu vene helpottaa kuhien löytämistä. Kun kuhat on paikallistettu, on aika laskea viehe veteen. Voit nähdä luotaimen näytöllä veneen alla uivan jigin. Luotaimen näytöllä näet myös viehettä tutkimaan saapuvat kuhat. Tällaisissa tilanteissa kalastus on kuin reaaliaikainen tositelevisio-ohjelma tai tietokonepeli. Kaikuluotaimesta nähdään että veden alla tapahtumia on yleensä rutkasti enemmän kuin voisi olettaa. Luotaimesta nähty kalojen käyttäytyminen antaa vinkkiä vieheiden valintaan ja uittotekniikan muokkaamiseen.  

Kaikuluotaus, Keurusselkä

Kuha on parvikala ja yleensä samalta alueelta saaliiksi saa useamman kuhan. Ottialueella kannattaakin pyöriä useampia kierroksia. Veteen heitetty merkkipoiju helpottaa kalapaikalla pysymistä. Kaikuluotaimen ja karttaplotterin yhdistävän combo-laitteen tai erillisen GPS-paikantimen muistiin kannattaakin tallentaa ottipaikka myöhempiä kalareissuja varten.

Striker-merkkipoijuVertikaalijigaamalla saalista saa koko avovesikauden ajan. Tuloksellisinta kalastus on silloin, kun kuhat ovat pohjan tuntumassa. Vertikaalijigaamalla voit myös pidentää kuhankalastuskauttasi. Hitaasti pohjantuntumassa uitettu kalajigi pettää kuhia vielä silloin, kun muilla tekniikoilla tulos on puhdas nolla. 

Pysty- eli vertikaalijigaus 1   Pysty- eli vertikaalijigaus 2
Pysty- eli vertikaalijigaus 1/2   Pysty- eli vertikaalijigaus 2/2

Kokeile ja innostu,

Kireitä Siimoja!