Vaappujigaus

Vaappujigaus

Vaappu on tunnetusti tehokas viehe, ellei jopa tehokkain. Kuha ja ahven oleskelevat valtaosan ajasta aivan pohjan tuntumassa, joten vaappu pitäisi saada uimaan kalojen lähellä ottietäisyydellä. Tähän haasteeseen tuo ratkaisun vaappujigaus, jolla vaappua voidaan uittaa kontrolloidusti lähellä pohjaa ja siellä viihtyviä kaloja. Kertyneen kokemuksen perusteella voidaan sanoa että ”vaappujigaus” on kalastustekniikkana todella kokeilemisen arvoinen kuhalle ja ahvenelle. 

 

Videolla Rapala ProGuide -kalastusopas Timo Koikkalainen esittelee vaappujigaamisen perusteet.

Välineet vaappujigaukseen

Vaappujigaamiseen käy normaali jigivapa ja miksei myöskin laadukas, riittävän jämäkkä ja tunnokas yleisvapa. Sopiva vavan heittopainosuositus on 10-30 ja 14-40 grammaa riippuen käytetystä lisäpainosta. Hyrrä- että avokelat soveltuvat hyvin tähän kalastustekniikkaan. Vaappujigaukseen valitaan avokela 1000-2500 kokoluokassa tai hyrräkela 70-200 kokoisena. Siimana kannattaa käyttää monikuitusiimaa, jolla saadaan hyvä tuntuma uittoon ja napakka tartutus. Sopiva siiman paksuus on 0,12-0,18 mm.

Monikuitusiiman ja vieheen väliin sidotaan monofiili- tai fluorocarbonsiimasta tehty peruke, jonka pituus voi vaihdella mieltymysten mukaan vajaasta puolesta metristä reiluun metriin. Luonnollisesti 180 cm pitkällä perusjigivavalla on hankala heittää metrisellä tapsilla varustettua vaappujigiä joten perukkeen pituus kannattaa sovittaa vavan pituuden mukaan siten että heittäminen on helppoa.

Perukeen voi kiinnittää kahdella tavalla:

- suoraa runkosiimaan tuplaunisolmulla (www.kireitasiimoja.fi/solmut) jolloin lisäpaino kiinnitetään perukesiimaan heti liitossolmun jälkeen

- kolmitieleikarilla joka sidotaan runkosiiman ja perukesiiman väliin. Kolmanteen lenkkiin kiinnitetään lisäpaino vaappulukon avulla.

Jälkimmäisessä ratkaisussa lisäpainoa voidaan vaihtaa nopeasti tarpeen mukaan sekä irrottaa paino kokonaan kuljetuksen ajaksi ettei paino hakkaa vavan aihiota vasten.

Painona käytetään sopivan kokoisia pisara- tai drop shot -painoja jotka painavat 7-30 grammaa veden syvyydestä, vaapun nosteesta, siiman paksuudesta ja virtauksesta riippuen. Paino valitaan siten että pohjakontakti on helppo säilyttää. Esimerkiksi järvellä kalastettaessa 7…10 metrin syvyydellä, sopiva paino on noin 25 grammaa.

Vaappujigauksessa parhaiten toimivat suspending- eli syvyytensä säilyttävät vaaput. Kun kelaus keskeytetään ja vaappu pysähtyy, suspending-runkoinen viehe ei nouse pintaan eikä vajoa pohjaan vaan jää paikoilleen siihen vesikerrokseen jossa se on.  

RapalaBXMinnow

Kalastustekniikka

Ahvenet iskevät vaapujigiin.

Vaappu & paino -viritys heitetään oletettuun kalapaikkaan ja vajotetaan pohjaan aivan samoin kuten heittojigauksessa.  Vajotus kannattaa tehdä siima hieman kiristyneenä (esim. avokelan sanka kiinni), ettei vaappu kierry runkosiiman ympärille. Pohjakosketuksen näkee siiman löytymisenä (aivan kuten heittojigauksessa), jonka jälkeen uitto voidaan aloittaa. Vaikka paino osuu pohjaan, oikein valittu vaappu ei pääse pohjaan asti, siitä pitää veden noste pyyntisyvyydessä huolen. Näin vaappua voidaan uittaa kontrolloidusti lähellä pohjaa. Ainoastaan jyrkkiä rinteitä ylhäältä alas kalastettaessa vaappu saattaa päästä raapaisemaan pohjaa.

Uitto tapahtuu samoin kuin perusjigauksessa. Kelausnopeutta- ja rytmiä vaihdellen vaappujigiä uitetaan pohjan lähellä. Aina välillä painon annetaan osua pohjaan jotta voidaan olla varmoja että viehe on tehokkaassa pyyntisyvyydessä. Välillä toimii nopeampi ja agressiivisempi uitto kun taas kohta verkkaisemmat ja pidemmät liikkeet. 

Vaappujigaamisessa parhaiten toimivat syvyytensä säilyttävät eli suspendig-vaaput kuten Rapala Husky Jerk.

Oikean vieheen valinnalla, kuten aina kalastuksessa, on olennainen merkitys menestymiseen myös vaappujigatessa. Parhaat tulokset kuhan kanssa on saavutettu Rapala Husky Jerk 10, BX Minnow 06 ja BX Jointed Minnow 09 -vaapuilla. Myös Shadow Rap 10 -vaappu on osoittanut kiinnostavansa kuhia. Ahvenelle kannattaa tarjota astetta pienempiä Husky Jerk 08- ja BX Jointed Shad 06 -vaappuja.

Viehehävikkiä saattaa aiheuttaa terävähampaiset hauet joita kuhalle ja ahvenelle tarjotut vieheet kiinnostavat aika ajoin jopa kiusallisen paljon. Haukipitoisilla vesillä perukkeeksi kannattaakin valita fluorocarbonsiima (esim. 0,42 mm) joka kestää hammastelua paremmin kuin pehmeämpi monofiilisiima.

Ensimmäisellä tekstireissulla Rapala BX Jointed Minnow -vaappu varustettuna 25 gramman painolla oli erittäin toimiva yhdistelmä kalastettaessa 8-10 metrin syvyisessä vedessä.

Yhteenveto

Kuhan kalastuksessa heitto- ja vaappujigaamista verrattaessa tehot vaihtelevat jommankumman toimiessa paremmin. Se mikä vaappujigaamisesta tekee mielenkiintoista, on havainto päivistä jolloin kaikki isoimmat kalat iskivät vaappuun, vaikka pehmojigillä saatiin kappalemääräisesti enemmän kaloja. Myös jigaamalla ”rikki” heitetty penkka heräsi useamman kerran uudelleen eloon kun jigisateen jälkeen kuhille tarjottiin jigivaappua.

Tiettävästi myös Lohjajärvellä HongKong Challange 2015 -heittokalastuskilpailu voittanut Team Humminbird Finland -venekunta käytti vaappujigausta kisapäivän aikana. Tässä on siis kalastustekniikka jota kannattaa kokeilla kauden aikana useampaankin kertaan!

Kireitä Siimoja!