Storm "Suspit" hauenkalastukseen

Storm Hybrid Shad -kalajigit hauelle

Stormilla on vahva tausta ”pehmohaukivieheiden” kehittäjänä. Innovatiivinen ”Suspi” eli Storm Suspending  Swim Shad oli lajissaan ensimmäinen viehe. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suspi-perhe on kasvanut tarjoten kalastusvalmiita haukivieheitä erilaisiin käyttöolosuhteisiin.

”Suspien” patentoitu pehmeän ulkokuoren ja kovan sisäosan yhdistelmästä käytetään myös nimitystä ”hybridijigi”. Rakenne tarjoaa useita etuja hauenkalastajalle. Rakenteen vuoksi vieheestä voidaan tehdä syvyytensä säilyttävä eli suspending tai halutulla nopeudella uppoava.

tehovieheet suspit-ja-kippurat-osa-1

tehovieheet suspit-ja-kippurat-osa-2

Tärkein ominaisuus on luonnollisesti armottoman kova pyyntiteho. Pehmeä ulkokuori tuntuu ilmeisesti hauen suussa luonnolliselta, koska ne pitävät viehettä suussaan pitkiäkin aikoja vapaaehtoisesti. Tämä antaa kalastajalle aikaa tehdä tartuttavan vastaiskun ennen kuin kala hylkää vieheen. 

suspikalastajan vapa

Patentoitu kovia ja pehmeitä rakenteita sisältävästä rungosta voidaan tehdä kalastusvalmiita ja koukutettuja. Suspit ovat käyttövalmiita heti paketista otettaessa. Tämä on helppokäyttöisyyttä jota useimmat kalastajat arvostavat.

”Suspien” perusuitto on helppoa. Suosituin ja erittäin tehokas on ”pysäytä ja kela” -uitto.

 

 

Lisäksi ”Suspien” uintia voi elävöittää muilla tavoilla etsien ”päivän koodia” joka toimii parhaiten.

Saalisvarmuuden ja käytön helppouden vuoksi ”Suspit” ovat niin kalastusoppaiden kuin muiden hauen kalastajien vakiovieheitä joita ilman ei vesille lähdetä. Negatiivisena puolena voidaan ehkä jopa pitää liian helppoa kalastusta. 

Suspi-perheen vieheet

Suspi-vieheperhe sisältää useita eri versioita jotka täydentävät toinen toisiaan. 

Storm Suspending WildEye Swim Shad eli se alkuperäinen ”Suspi” joka suorastaan räjäytti haukipankin. Tästä vieheestä sanotaan että se ”muutti suomalaisen hauenkalastuksen”. Erä-lehden lukijat ovat valinneet sen ”Vuoden Erä-tuote” -arvonimen ansainneeksi. Sillä on pyydetty myös Suomen Ennätys -hauki. ”Vuosisadan haukiviehe” onkin kiistatta yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä, ellei tärkein haukiviehe maassamme. Parhaimmillaan se on kylmässä vedessä syksystä aikaiseen kevääseen. Sen tehokas pyyntisyvyys on 1-2,5 metriä.

Värikartta ja koot >>

Storm Suspending WildEye Swim Shad

Uppoavarunkoinen Storm WildEye Seeker Shad eli “Siikkeri” mahdollistaa hauen kalastuksen syvemmässä vedessä. Kippurapyrstö hulmuaa vieheen vajotessa kohti pohjaa. ”Siikkeri” laajensi perinteisen Suspin käyttöaluetta kahdella tavalla; se ui syvemmällä ja se soveltuu nopeampaan uittoon. Sen tehokas pyyntisyvyys on 1,5-4 metriä.

Värikartta ja koot >>

 

Storm WildEye Seeker Shad

Storm Suspending Wild Tail omaa isomman lapiopyrstön kuin alkuperäinen ”Suspi”. Sillä voi kalastaa matalammassa vedessä tai vaikkapa ruovikon päällä jopa 0,5 metrin syvyisessä vedessä. Isomman pyrstöliikkeen ansiosta se toimii myös hieman lämpimämmässä vedessä kuin ”Suspi”.

”Wild Tail” täydentää tuoteperheen uintisyvyytensä puolesta. "Shallow runnerina", joka sopii matalimpienkin lahtien sekä pohjakasvustojen päällä kalastamiseen. Nimensä mukaisesti sen runko on “leijuva” (engl. suspending), eli kun kelaus pysäytetään, se jää paikoilleen uppoamatta pohjaan tai nousematta pintaan.

Storm Suspending Wild Tail Shadin tuotekehitykseen ja värien suunnitteluun on osallistunut tuotekehitysosaston lisäksi yhdeksän suomalaista ja yksi ruotsalainen hauenkalastuksen asiantuntija. Tämän vieheen taustalta löytyykin yli 240 vuotta hauenkalastuskokemusta.

Tehokas pyyntisyvyys on 0,4-1,5 metriä.

Lyhyt opastusvideo >>

Värikartta ja koot >>

Storm Suspending Wild Tail Shad

Storm Giant Tail Seeker 08 tarjoaa suurhauelle suuren ja uskottavan profiilin jättimäisen kippurapyrstönsä ansiosta. Syvyytensä säilyttävä (suspending) runko mahdollistaa pitkät tauot kylmässä vedessä kalastettaessa.

Lyhyt opastusvideo >> 

Värikartta >>

 

Vinkkejä Suspi-kalastajalle

VIDEOVINKKI: Suspin perusuitto

VIDEOVINKKI: Suspin keijutusuitto 

VIDEOVINKKI: Giant Tail ja Wild Tail Suspien virittäminen päärynäpainolla

 

VINKKI: Siikkerillä voit myös vetouistella matalassa vedessä

Sähkömoottorilla varustetulla veneellä voi harrastaa tehokasta hauen uistelua ”Siikkerillä”. Oikealla nopeudella Storm WildEye Seeker Shad toimii nimensä mukaisesti ja sen uintiliike muutuu puolelta toiselle hapuilevaksi.

VINKKI: Siikkerin uitto pohjaa kuokkien

Voit uittaa (tai vetouistella) Siikkerillä niin hitaasti että sen ”kuono” osuu pohjaan aika-ajoin. Toisinaan tämä uittotapa on ainoa jolla passiivisen hauen leuat saa aukeamaan. Ja saattaapa tähän uittoon haksahtaa reilun kokoinen kuhakin.

 

Käytä oikeaa ”Suspia” vedenlämmön mukaan

Uittonopeudella ja ”käsialalla” voit sovittaa vieheen uintia veden lämpötilaa ja kalan mielihaluja vastaavaksi. Valitsemalla Suspi-perheestä oikean vieheen voi kalastaa haukia tehokkaasti läpi vuoden.

Valitse oikea ”Suspi” pyyntisyvyyden mukaan

Valitse oikea ”Suspi” pyyntisyvyyden mukaan

Suspi -tuoteperheen vieheet täydentävät toistensa tehokkaita pyyntisyvyyksiä.

”Suspin”, ”Siikkerin” ja Wild Tailin uintisyvyydet ovat erilaiset. Tämän vuoksi myös kalastajaa kiinnostavat tehokkaat kalastussyvyydet poikkeavat ja täydentävät toisiaan. Lähimpänä pintaa ja matalimmassa vedessä voi kalastaa Storm Suspending Wild Tail –hybridijigillä jolla uitto onnistuu puolen metrin syvyydellä. Storm WildEye Seeker Shad sukeltaa syvimmälle.

Storm kalajigien-uintisyvyydet

Pidä pitkävartiset pihdit mukana Suspi-kalassa

Johtuen Suspin ominaisuuksista, viehe löytyy usein syvältä tai erittäin syvältä hauen kidasta (toisin kuin jerkit, vaaput ja lusikat). Oman turvallisuutesi ja kalastamisen mielekkyyden vuoksi kannattaa investoida pitkävartisiin haukipihteihin.

 

Rapala Long Reach -kalastajanpihdit

Pehmeä ulkokuori tarjoaa hauelle luonnollisen suutuntuman, jolloin se pitää viehettä suussaan pidemmän aikaa kuin esimerkiksi kovaa jerkkivaappua. Tämä antaa kalastajalle lisää aikaa vastaiskun tekemiseen jonka on syytä olla riittävän voimakas. Tästä johtuen hybridiviehe löytyy syvältä hauen suusta, joten pitkävartiset kalastajanpihdit ovat välttämätön varuste veneessä.

Shimano Yasei Pike -vapa

Hybridivieheillä kalastamiseen onkin hyvä hankkia riittämän jämäkkä vapa jolla saa hauet tartutettua tehokkaasti. Myös monikuitusiiman käyttäminen on suositeltavaa. Riittävän pitkä peruke (30 cm tai pidempi) kuuluu myös ”Suspi”-kalastajan varusteisiin.

Sufix matrix

 

Kireitä Siimoja