Siimassa vikaa, vai onko?

Siimassa vikaa, vai onko?

Siima menee poikki heitossa ja viehe karkaa pöpelikköön tai kala vetää siiman helposti poikki. Usein siima on ensimmäinen epäilyn aihe ja se saa syyt niskoilleen vaikka vika onkin ehkä jossain muualla.

Useimmiten siiman laatuongelmien esiintyminen lyhyen käytön jälkeen johtuu siimatien (kelan puola – kelan sanka – siimanohjain – vaparenkaat) ongelmista:

 • - siima puolattu väärin (siima kierteellä)
 • - siimapakassa hiekkaa tai likaa-kelan puolan etureunassa naarmu
 • - kelan sangassa naarmu-kelan siimanohjaimessa naarmu
 • - siimanohjaimen laakeri ei toimi kunnolla
 • - vavan vaparenkaiden sisäpuolella naarmu/halkeama tai sisärengas puutuu kokonaan
 • - solmu on tehty väärin ja siima katkeaa solmusta tai sen takaa

 

Esimerkki 1: Naarmu kelan sangassa saattaa vaurioittaa siiman ensimmäisellä heitolla. Kun heitto on heitetty, avokelan sanka laukeaa kun kelaus aloitetaan. Siima lepää tällöin kelan sangan päällä ja ohjautuu sitä pitkin siimanohjaimelle. Sangassa oleva naarmu viiltää ensimmäisen kammen kieräytyksen aikana siimaa heittoetäisyyden päähän vieheestä.

Esimerkki 2: Vaparenkaan pieni, silmin havaitsematon naarmu hioo siimaa jokaisen heiton aikana. Naarmun sijainnista, siimasta, vieheen kelausvastuksesta, jne. riippuen siima on pilalla yhden tai kymmenen kalapäivän jälkeen.

Huom! Esimerkiksi keraamisten vaparenkaiden naarmuja ei välttämättä erota paljaalla silmällä. Ne kannattaa sivellä sisäpuolelta pumpulilla, jolloin siitä jää säikeitä halkeamiin.

Siimanohjain ja vaparengas

Erityisesti heittojigauksessa (jossa viehettä pomputetaan pohjassa), on syytä aina käyttää aina monofiili- tai fluorcarbontapsia monikuitusiiman kulumisen ja vaurioitumisen estämiseksi. Ja peruke kannattaa vaihtaa jokaisen kalastuspäivän jälkeen.

Katso video:

Monikuitusiimalla kalastaminen  www.kireitasiimoja.fi/video/monikuitusiimalla-kalastaminen-solmut-ja-per...

Katso solmuopas:

Solmuopastusta www.kireitasiimoja.fi/solmut

 

Huomioitavaa:

 • - UV-valo vanhentaa erityisesti monofiilisiimoja, joten ne on syytä vaihtaa, käytöstä ja säilytyksestä riippuen 1-3 vuoden välein.
 • - siima kuluu käytön aikana eniten ensimmäisten metrien matkalta. Siimasta kannattaa ottaa pois 2-5 metrin pätkä parin kolmen kalareissun välein
 • - mikäli monofiilisiima tuntuu karhealta sormien välissä tai monikuitusiima näyttää rispaantuneelta, katkaise siimasta pala pois tai vaihda koko siima
 • - erityisesti koskikalastus ja ruovikoissa kalastus kuluttaa siimaa sen hangatessa kiviä ja ruokoja vasten. Tarkasta siima jokaisen reissun jälkeen.
 • - väärin tehty solmu heikentää siimaa olennaisesti. Katso solmuopas: www.kireitasiimoja.fi/solmut

 

Kalastusvälineiden kausihuolto ja vuosittainen perustarkastus on siis tarpeen. Laadukkailla ja hyvin toimivilla välineillä on ilo kalastaa.

 

Kireitä Siimoja!