Shimano Tekota ja Beastmaster lohensoudussa

Kalojemme kuningas ansaitsee arvoisensa välineet, varsinkin jos unelmakalan haluaa saada veneeseen asti.

Torniojoen Naamisuvannolla on testattu ja käytetty Shimano Tekota 600 -keloja ja Beastmaster 300H -vapoja jo 7 vuoden ajan lohensoudussa. Kauden aikana välineet ovat käytännössä olleet joka päivä vesillä ammattimaisessa opaskäytössä. Oppaalla ja asiakkailla on yhtä aikaa käytössä hieman veneestä riippuen 5…9 kela & vapa -yhdistelmää, joten käyttötunteja ja sitä kautta kokemusta on kertynyt runsain määrin.

Shimano Tekota 600 / 600LC metric

 

Shimano Tekota 600 / 600LC metric
Tekota 600 kela on kuin tehty lohen kalastukseen. Lähtökohtana on tietysti kelan kestävyys, perusominaisuudet sekä täsmällinen ja tarkka toiminta. Tämän lisäksi Shimano Tekota-kelassa on muutama ominaisuus jotka tekevät siitä ”the Lohikelan”:

  • • kelan runko on sorvattu yhdestä ainoasta alumiinin palasta (ei ole mitään löystyvää, liikkuvaa tai kiristettävää), joten se toimii jämäkkänä alustana koneistolle sekä muille osille.
  • • ”naksujarru” eli taistelujarru säätävän tähtipyörän asteittainen säätö. Sen avulla jarru on helppo säätää oikeaan väsytystiukkuuteen myös tiukassa tilanteessa, esimerkiksi ”tiukkaa jarrua kolme napsua”
  • • koneisto on tehty ruostumattomasta teräksestä, joten se kestää kulutusta ja rasitusta myös ammattimaisessa käytössä
  • • ergonomia on kunnossa eli mm. räikän nuppi sekä vapautusvipu ovat oikeilla paikoillaan ja riittävän kookkaat käyttää vaikka käsineet kädessä
  • • Tekotasta on saatavana 600LC (line counter eli metrinäytöllisellä laskurilla varustettu) -malli, joka helpottaa ja nopeuttaa siimojen laskemista pyyntiin oikeaan pituuteen
  • • jarru toimii tasaisesti ja varmasti. Naksujarrun ansiosta säätäminen on tarkkaa.
  • • Keväällä 2014 Naamisuvannon vanhimmat Tekota 600 -kelat kävivät huollossa, jossa kelat tarkastettiin, putsattiin ja voideltiin – ei vikoja, ei kulumia ja takaisin käyttöön.

Seitsemän testivuoden aikana Tekota-keloissa on käytetty Sufix XL Strong –monofiilisiimaa (0,35…0,45 mm). Sitä mahtuu Tekota 600 -kelan puolalle vähintääkin riittävästi ja mitään ongelmia ei ole ollut.

Shimano Tekota 600LC ja Shimano Beastmaster DX 300H

Shimano Beastmaster -vavat
Seitsemän vuoden aikana käytössä on ollut Shimano Beastmaster vapojen eri versioita (BX, CX sekä tästä kaudesta 2014 alkaen DX-mallia) sekä haspeli- että hyrräversioina. Näitä on käytetty Tekota-kelojen kanssa. Myös haspeliverisio on käyttökelpoinen koska vaparenkaat sijaitsevat lähellä aihiota. Kokemusta on kertynyt 240 cm, 270 cm, 300 cm ja 330 cm pitkistä vavoista.

Beastmaster-vapojen aihiot on tehty ainutlaatuista hiilikuidun ja Biofibre -kuidun sekoitusta. Biofibre on orgaanista, pitkäkuituista ”biokuitua) joka parantaa hiilikuidun ominaisuuksia (kevyempää, kierto- ja vääntöjäykempää sekä kestävämpää).

Kertyneiden kokemusten mukaan Shimano Beastmaster-vavat soveltuvat erinomaisesti lohen soutukalastukseen. Vapa näyttää hienosti vaapun uinnin, tartuttaa hyvin ja sen väsytysominaisuudet ovat nautinnolliset eli täydellinen vapa lohen kalastukseen ominaisuuksiensa puolesta.

Lohiveneestä vapa&kela –yhdistelmiä nostetaan 5…8 nipuissa, mutta välineet ovat kestäneet hyvin myös rouheamman käsittelyn.

Shimano Tekota ja Beastmaster työssään Lapin yössä

Naamijoella lohiveneeseen laitetaan useimmiten keskelle 270 cm pitkät ja sivuille 300 cm pitkät Beastmaster-vavat. Toiveena on saada myös 330 cm pitkät vavat takaisin myös DX-mallistoon, jolloin vapojen porrastaminen on helppoa 3 vapaa puolelleen (270 cm, 300 cm ja 330 cm).

Kevyet Beastmaster-vavat ovat alun perin suunniteltu heittokalastukseen joten niitä voi suositella myös lohen heittokalastukseen vaikka testaaminen keskittyikin soutu-uisteluun.

Testit jatkuvat
Tänä vuonna (2014) testataan Beastmaster 210 cm -malleja perävavoiksi (lusikkauistin 5-8 metriä veneen takana). Kauden jälkeen ollaan tämän suhteen viisaampia.

Kireitä Siimoja!

Tuotteet: