KALASTAJAN VUOSIKELLO - Kohdekala: Hauki (meri)

Kohdekala: Hauki (meri)

Kausi: Loppusyksy

Rapala Seasons – Kalastajan Vuosikello on kiertynyt hauen osalta loppusyksyyn kun luonto valmistautuu talveen, ruska on päättynyt ja puissa ei ole enää lehtiä. Päivä lyhenee nopeasti ja valon määrä vähenee. Saderintamat ja kylmät rintamat ovat leimallisia tämän jakson säälle. Vesikasvit lakastuvat ja vesi kirkastuu ravinteiden vajotessa pohjaan.

Kauden tunnusmerkit

- ruska on päättynyt, lehtipuut ovat pudottaneet lehtensä

- pintaveden lämpötila jakson alussa noin 9 C astetta ja jakson lopussa noin 4 C astetta

Kaudelle tyypillistä - päivä lyhenee, valon määrä vähenee - suuretkin hauet löytyvät matalasta vedestä - matalapaineen aikana veden pinta kohoaa aktivoiden haukia -vaihtolämpöisinä kalat ovat liikkeiltään kankeita Mistä hauet löytyvät Hauet liikkuvat vuosikiertonsa mukaisesti. Lahtialueet jotka sijaitsevat alkusyksyn kalapaikkojen lähellä, on syytä tarkastaa normaalia huolellisemmin. Useimmiten hauet löytyvät suojaisesta lahdesta jossa lyhyessä ajassa saattaa kertyä lähes koko päivän saalis. Tyypillistä loppusyksylle on se että hauet pakkaantuvat pienille alueille yleensä suojaisiin lahtiin joissa vettä on metristä kahteen. Harva kaislikko on loppusyksyn hauen mieleen.

Kaavoihin ei kannata kangistua, vaan jokaisen kalapäivän aikana on etsittävä sen hetkinen ”punainen lanka” niin vieheen värien kuin kalapaikkojen suhteen. Myös suojaisan lahden syvempi kohta (esim. 2…4 metriä syvä) kannattaa tarkastaa, mikäli matalammasta tapahtumat ovat vähissä. Heittokalastus Hauet viihtyvät loppusyksystä matalassa vedessä. Lisäksi vesi on kylmää ja kalat ovat vaihtolämpöisinä kankeampia kuin lämpimässä vedessä. Tämän vuoksi vieheitä uitetaan pääsääntöisesti hitaasti. Vieheiden on siis oltava matalakulkuisia ja toiminnaltaan hitaasti nousevia tai uppoavia tai parhaimmillaan ”suspeja” (suspending) eli kelaus pysäytettynä ne jäävät paikoilleen nousematta tai uppoamatta.

Perusviehearsenaali loppysyksyn haukijahtiin:
* matalauintinen, noin 12…15 cm pituinen vaappu, kapea runko
* matalauintinen, noin 10..13 cm pitkä vaappu jolla korkeakylkinen runko
* kapearunkoiset sekä korkeakylkiset jerkit
*sirppihäntäisiä sekä lattapyrstöisiä suspending-runkoisia pehmovieheitä

Katso: http://kireitasiimoja.fi/storm-hybrid-shad-kalajigit-hauelle

ProTip

 

Kireitä Siimoja!

Powered by

How to fish: 
0