RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

Rapala Seasons – Kalastajan Vuosikello (www.kireiteitasiimoja.fi/kalastajan-vuosi) kääntyy osoittamaan ”Syksyä”. Kelit viilenee ja ruska koristaa koivuja. Kuhat alkavat siirtyä kohti talvehtimisalueiltaan, joten nyt on aika muuttaa hieman kalastustekniikkaa ja -taktiikkaa sekä osittain etsiä kuhat uusilta paikoilta, jossa ne tankkaavat ravintoa talven varalle.

 

Kauden tunnusmerkit

Pintavesi jakson alussa noin 14 C astetta

Jakson lopussa pintavesi on noin 7 C astetta

Puut ovat ruskassa

 

Kaudelle tyypillistä

Sankatkin aamusumut ovat yleisiä

Päivä lyhenee ja kellot siirretään talvikaan

RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

Mistä kuhat löytyvät

Syksyllä kuhat siirtyvät kohti talvehtimisalueita. Tämän Rapala Seasons -jakson loppuun mennessä kesällä tutuksi tulleet paikat eivät enää toimi. Vesistöstä riippuen kuhat siirtyvät lyhyemmän tai pidemmän matkan – ne saattavat siirtyä sata metriä tai useita kilometrejä tai ehkä vain metrin kaksi syvempään veteen. Kaikuluotain onkin ehdoton apuväline kuhien paikantamiseen, mikäli vuosien tuomaa kokemusta kuhien syyspaikoista ei ole.

Jakson aikana ahvenet parveutuvat ja onnekas kalastaja saattaa kohdata syönnöstävän sekaparven. Usein kuhan kalastus muuttuu ahventen jallittamiseen. Myös hauet tankkaavat talven varalle, joten kuhankalastaja saattaa saada reilun kokoisia ”sivuosumia”.

Kalastustaktiikka

Kuhien syöntiaktiivisuus saattaa vaihdella rajusti päivästä toiseen. Toisena päivänä kuhat lyövät hanakasti, kun taas toisena päivänä kalastaja saa tehdä töitä ja etsiä sitä juuri oikean väristä viehettä tai kalastustekniikkaa. Varsinkin jakson alkupuolella voivat aamun ensimmäiset tunnit auringon nousun jälkeen olla hyvän syönnin aikaa.

Mikäli tämän jakson kuhaspotteja on kertynyt muistiin useampia, kannattaa etsiä paikkaa jossa kuhat ovat aktiivisia. Jos luotain näyttää kuhien olevan paikalla, mutta tärppiä ei kuulu, kannattaa vaihtaa toiseen paikkaa. Tämän tyyppinen spotti kannattaa käydä myöhemmin tarkastamassa uudelleen.

RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

Tyypillisesti vieheen keskikokoa voi kasvattaa, koska kuhan on kerättävä maksimi määrä energiaa mahdollisimman pienellä energian kulutuksella. Heittojigauksessa kuhalle voi tarjota jopa 6 tuuman jigejä. Erityisesti kovatuulisina päivinä kuhat ovat usein aktiivisia ja isokokoinen jigi toimii hyvin. Tilannetta kannattaa lukea ja syöttää kuhille sen kokoista viehettä mitä ne juuri sillä hetkellä syövät. Koska kuha on vaihtolämpöinen, viilenevä vesi kangistaa sen liikkeitä. Tämän vuoksi uittoa kannattaa rauhoittaa huomattavasti jakson loppua kohti. Samalla siirrytään jigeihin, joissa on rauhallinen tai olematon pyrstöliike. Yhä useammin tulee vastaan päiviä jolloin kuha ei siedä lainkaan jigin värisyttämistä vavalla. 

RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

Kokeilemisen arvoisia kikkoja

-uiton hidastaminen, painopään keventäminen ja ”leijuttava” uitto

-”puotoava lehti” -jigaustekniikka

- drop shot – ja vaappujjgaus

- jigin pyrstöliikkeen rauhottaminen

- vertikaalijigaus

RAPALA SEASONS - Kuha, syksy

Tutustu myös:

Rapala Seasons – Kalastajan Vuosikello: https://kireitasiimoja.fi/kalastajan_vuosikello

Putoava lehti -uitto: https://kireitasiimoja.fi/jigiuittotekniikat

Vertikaalijigaus: https://kireitasiimoja.fi/vertikaalijigaus

 

Kireitä Siimoja!