Pintaviehekalastus

Pintakalastuksessa viehettä uitetaan veden pintakalvossa siten että myös kalastaja näkee sen koko uiton ajan. Juuri visuaalisuus tekee pintaviehekalastuksesta jännittävän ja nautinnollisen kalastustekniikan. Näet kuinka kala käy katsomassa viehettä tai kuinka se iskee ohi vieheen – näistä tapahtumista Sinulla ei ole tietoa jos viehe ui vedenpinnan alapuolella. Pintakalastajan tyypillisimmät saaliskalat maassamme ovat koskitaimen, hauki, ahven, toutain, säyne ja lohi.

Veden pintakalvo on useille kalalajeille yhtä luontainen ruokapöytä siinä kuin muutkin vesikerrokset. Luonnostaan veden pinnalla liikkuu monenlaista herkkupalaa. Pintaviehe voi imitoida pintakalvossa räpistelevää hyönteistä, kalaa, sammakkoa, uivaa nisäkästä tai vaikkapa linnunpoikasta – ne kaikki ovat petokalan ruokalistalla.

Pintaviehekalastus toimii tehokkaasti, usein jopa tehokkaammin kuin tutummat kalastustekniikat, oikeissa olosuhteissa.

 

Pintavieheet

Rapala ProGuide -kalastusopas Timo Koikkalainen on pintaviehekalastuksen uranuurtaja Suomessa

Kalastajat ovat aikojen saatossa rakentaneet mitä erilaisimpia pintavieheitä, mutta tässä tutustumme yleisimpiin viehetyyppeihin

 

Popperit

Jos pitäsi valita yksi ja ainoa pintavaappu, se on tässä – Rapala Skitter Pop 7 cm.

Popperit ovat kuppinokkaisia, kelluvia uistimia, joihin kalastaja itse luo uintiliikkeen. Popperi kiinnitetään siimaan käyttäen kiristyvää solmua (esim. unisolmu). Monofiilisiimaan tai perukkeeseen tehty unisolmu

vedetään tiukaksi nokkalenkin kaarelle. Alkuun kiinnitys kannattaa tehdä kaaren puoliväliin, mutta muutaman kokeilun kautta huomaat nopeasti, että popperin kiinnityskohdan vaihtaminen

muuttaa popperin uintia. Toisaalta käytäntö on osoittanut, että silmukkaankin ripustettu popperi pyytää erinomaisen tehokkaasti. Meidän vesissämme parhaiten toimivat ja pyytävimmät popperit on valmistettu erittäin herkkäliikkeisestä balsasta.

 

Skitterit

Skitterit ovat sikarin muotoisia, uintilistattomia, kelluvia pintavaappuja. Niiden perusuitto on rytmikästä vapauittoa, jolla viehe saadaan uimaan puolelta toiselle kääntyillen. Tätä uintiliikettä kutsutaan usein walk-a-dog- eli ”koiran ulkoilutus” -uitoksi. Myös suora erittäin nopea kelaus toimii aika ajoin hauen pintaviehekalastuksessa paremmin kuin hyvin.

 

Nirhake ja nirha

Nirhakkeen voi tehdä myös Jointed -vaapusta. Rapalan ”ambulanssi”-väri näkyy myös kalastajalle.

Suomalainen, lähes historian sivuille unohtunut perinneviehe on nirha. Se on käytännössä kelluva, uintilistaton vaappu jota käytettiin niin heittokalastuksessa kuin koskitaimenen soudussakin. Nykyisin nirhoja on vaikeahko löytää kalastustarvikeliikkeistä ja -osastoilta, mutta onneksi ”nirhake” on erittäin helppo tehdä balsarunkoisesta Rapala Original Floater -vaapusta (katso video).

 

"Kumilutterot"

Erilaisia pehmovieheitä pintakalastukseen on saatavana satunnaisesti. Melko yleisiä ovat mm. sammakkoa imitoivat kumivieheet. Nämä toimivat ehkä parhaiten hauelle joka on saaliskaloista kaikkiruokaisin myös vieheiden suhteen.

 

Näin kalastat pintavieheellä

Näin kalastat pintavieheillä

Pintauistin alkaa kalastaa välittömästi veteen pudottuaan. Ei siis ole kiire, voit vaikka kaivaa termospullon eväskorista valmiiksi kaatohuikkaa varten. Löysä siima kannattaa kuitenkin kelata puolalle, jolla varmistat tehokkaan vastaiskun ja kalan kiinnittämisen. Jos kalastat ankkuroidusta veneestä, sijoitu tuulen yläpuolelle, jolloin tuuli auttaa siimanhallinnassa. Aloita uistimen palauttelu pienellä vavan kärjen väräytyksellä, jota seuraa pieni tauko. Tarvittaessa houkuttelua jatketaan vavan kärjellä hieman

nyppäisten, jolloin popperi liikkuu lyhyesti eteenpäin. Tärkeää on, että liike on katkonaista, minkä näkee siitä, että popperin taakse ei muodostu yhtenäistä aurausvanaa vaan jälki on renkaiden sarjaa.

Jos uittaminen vapaa käyttämällä tuntuu vaikealta, voit toteuttaa uittamisen osoittamalla vavalla popperin suuntaan ja pyöräyttämällä kelan kampea puoli kierrosta nopeana liikkeenä, toisinaan vain kolmasosan kierrosta on riittävä, hieman kelan välityksistäkin riippuen. Muista jälleen katkaista liike, sillä huilatessaan popperi on pyytävimmillään.

Edellä kuvatun perusuiton voi toteuttaa myös hyvin nopeatempoisena, mikä saattaa lämpimässä vedessä olla hyvinkin pyytävä tarjonta. Useimmiten kuitenkin viipyilevä tarjonta on paras pelinavaus uudessa kalastuskohteessa. Hyvin kylmässä vedessä ehtii nopea kalamies haukata eväsleivän syrjästä nyppäysten välillä.

 

Hauen pintaviehekalastus

Hauelle Skitter Pop -vaapun koko 9 cm tai 11 cm on sopiva.

Haukea voi menestyksellä pyytää pinturilla aina, kun jääkansi ei sitä estä.  Useimmiten tärpit ovat rajuja; haukijahti popperin kanssa onkin urheilukalastusta upeimmillaan. Erityisesti haukea kalastettaessa kannattaa valita noin 10 cm pituisia poppereita ja skittereitä. Päivästä riippuen jompikumpi viehetyyppi toimii paremmin. Pakkiin kannattaa varata sekä ärsytys- että luomuvärejä. Peruke saisi olla kevyt, ettei se haittaa vieheen uintia. Popperi ja skitteri eivät kierrä siimaa joten leikarin voi jättää pois ja näin saada peri grammaa vähemmän painoa perukkeeseen. 

 

Rapala Skitter Walk 08 kelpaa niin hauelle kuin ahvenelle.

Tehokasta hauen pintakalastus on silloin kun vedensyvyys on alle 1,5 metriä. Kauniina kesäpäivänä kalastus kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaa jolloin hauki liikkuu aktiivisemmin.

 

Katso Rapala ProGuide Timo Koikkalaisen vinkit hauen pintaviehekalastukseen:

Katso video:

Syksyistä pinturihaukea

osa 1/2

Katso video:

Syksyistä pinturihaukea

osa 2/2

 

Matalat lahdukat, ruovikot, vitakasvustot ja lumpeikot ovat kesähauen lymypaikkoja, eikä aina niin helppoja ympäristöjä viehekalastajalle. Popperin myötä pystyt kalastamaan pienetkin aukkopaikat ja kiusoitellen uittamaan pyydön aivan kasvuston tuntumassa. Erityistä herkkua on tarjolla alkukaudesta, kun lumpeikko ei yllä aivan pintaan ja pintavaappu vaivatta risteilee varman ottipaikan yllä juuri silloin, kun isot hauet tankkaavat kudun jälkeen. 

 

Ahvenen kalastus pintavieheellä

Ahven on iskenyt ahneesti popperiin.

Ahvenen sesonki on lyhyempi, parhaan jakson kestäessä kesäkuun puolivälistä elokuulle, jolloin ensimmäinen selvempi kylmä jakso päättää sen kalojen painuessa vähitellen syvänteisiin. Mutta tuon lyhyen sesongin aikana on tarjolla unohtumattomia elämyksiä.

 Kuvitellaanpa kesäinen selkäkarikko auringon hätyytellessä taivaanrantaa. Äkisti satunnaiset tuikit yltyvät hurjaksi ajoksi selkävesien isomusahventen pyörähtäessä paikalla viihtyvän pikkuväen kimppuun. Vettä saattaa olla paikalla vain puoli metriä, toisinaan vähemmän. Pintauistin on näissä oloissa täsmätyökalu,

joten tiedossa ei ole perinteistä pohjatärppikimaraa, vaan kunnon pumpsi popperilla noukittuja raitapaitoja veneen pohjalla.

Kesäinen ahven ottaa innolla pintauistimeen ja näyttää siltä, että iso ahven ottaa pinturiin erityisen innokkaasti.  Ahvenjahdissa ei pinturin koossa kannata pihistellä. 7 cm koko on varma valinta. Se usein riittää sisävesien hauelle, mutta 9 cm ja isompaakin kannattaa varata mukaan, jos ennätyksiä haluaa rikkoa. Hauen pyynnissä riittävän pitkä ja vahva peruke on tietysti perusedellytys. 

 

Säynävän kalastus pintavieheellä

Säynävän pyyntiin 5 cm popperit ovat oikea valinta. Matalikolla pyörähtelevä säyne ottaa hanakasti pintauistimeen ja kevyttä vapaa käyttäen se tarjoaa upean vastuksen. Kesäisen mökkeilyn ja lomailun filosofiaan kuuluu rento ote. On se aika vuodesta kun satunnainen harrastajakin ehtii kalavesien äärelle, eikä hommasta silloin kannata tehdä liian monimutkaista. Pintakalastus mahdollistaa tämän tehosta tippaakaan tinkimättä.

 

Koskitaimenen kalastus pintavieheellä

Kosken niskaan uitettu pintavaappu on usein vastustamaton tarjous koskitaimenelle.

Aika ajoin pintavaappu, popperi tai nirhake on ylivoimainen viehe koskitaimenen kalastuksessa. Vastoin yleistä käsitystä, pintaviehe toimii ympäri vuoden niin tulvakoskella kuin talvellakin. Viehe heitetään viistosti ylävirtaan jonka jälkeen viehettä uitetaan siten että se erottuu muutoin virran mukana kulkevista esineistä. Tilanteen mukaan pidempiä vetoja, väristyksiä, jne. Olennaista on siimakontrollin säilyttäminen siten että tunnet tärpin vavassa. Vastaisku vedetään vasta kun kalan paino tuntuu vavassa – muutoin innokas kalastaja vetää helposti näköaistinsa perusteella vastaiskun ja vieheen pois kalan suusta. Kun viehe on uitettu alavirran puolelle, sen teho laskee kun viehe ”roikkuu” virrassa. Silloin on aika kelata viehe ja suunnata heitto hieman eri kohtaan kuin edellisellä kerralla.

Nirhakkeita

Meluisalle” popperille hyvän vastakohdan antaa eleettömästi uiva ”nirhake”. Sitä uitetaan pitkin vedoin ja välillä värisyttäen. Usein popperilla pommitettu pooli antaa vielä kalan tai pari kun siiman päähän vaihdetaan nirhake. Se on myös ykkösvaihtoehto erittäin heikolla syönnillä sekä talvella.

 

Kokeile pintaviehekalastusta

Pintaviehekalastus on erittäin jännittävää ja visuaalista kalalastusta – viihdekalastusta parhaimmillaan! Rajut, vettä pärskyttävät pintatärpit ovat kokemisen arvoisia! Kokeile!

 

Kireitä Siimoja!