Monikuitusiimalla kalastamaan

Siima on ainoa yhteys kalastajan ja kalan välillä joten sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Siiman laatu on siimapakkaukseen merkittyä vetolujuutta tärkeämpi kriteeri, joten valitse aina tunnetun ja luotettavan valmistajan (esim. Shimano, PowerPro tai Sufix) siima.

Vinkkejä monikuitusiimoilla kalastamiseen

Kuva 1: Laadukkaita monikuitusiimoja: Sufix Performance Fuse, Sufix Tru Braid, Power Pro

Kuva 2: Laadukkaita monofiili-, fluorocarbon- ja co-polymeeri- eli yksikuitusiimoja: Sufix Castable Fluorocarbon, Rapala Finesse, Sufix DuraFlex, Shimano BlueWingMikäli puolaat kelallesi ensimmäisen kerran vahvaa ja venymätöntä monikuitusiimaa, on huomioitava sen ero yksikuitusiimoihin verrattuna. Eroja on käytännön kalastuksessa ja siiman käsittelyssä. Mikäli et huomioi siimatyyppien eroja, ongelmia on takuuvarmasti tiedossa muodossa tai toisessa.

Yksi- ja monikuitusiimat

Tässä artikkelissa yksikuitusiimalla tarkoitetaan monofiilisiimoja (esim. Sufix XL Strong, Shimano BlueWing jne.), eri polymeerilaaduista sekoitettuja co-polymeerisiimoja (esim. Sufix XL Strong) sekä heittokalastukseen soveltuvia fluorocarbon-siimoja (esim. Sufix Castable Fluorocarbon). Kalastajien keskuudessa näistä kaikista käytetään yleisnimitystä "monofiilisiima". Monikuitusiimoja puolestaan on kahta eri tyyppiä: punottuja monikuitusiimoja (esim. PowerPro, Sufix Matrix Pro, jne.) sekä fuusiotekniikalla valmistettuja monikuitusiimoja (esim. Sufix Performance Fuse).

Siiman vetolujuus, paksuus ja iskunkestävyys

Monikuitusiima kestää vetoa moninkertaisesti yksikuitusiimoihin verrattuna. Tämä etu kannattaa käyttää kalastamisen herkkyyden lisäämiseen. Mikäli aiemmin käyttämäsi 0,30 mm paksu monofiilisiima kestää vetoa 6,6 kg, voit valita Sufix Performance Fuse -monikuitusiimasta paksuuden 0,16 mm joka kestää vetoa 6,8 kg. Käytännössä Fuse antaa tarkemman tuntuman vieheeseen, sillä ohut siima ”laahaa” vähemmän vedessä ja venymättömänä se välittää paremmin tietoa vedenalaisista tapahtumista. Kalastus on yksinkertaisesti nautittavampaa! 

Hyvä esimerkki monikuitusiiman eduista on jigikalastus, jossa pohjatuntuma on säilytettävä koko ajan. Paksulla monofiilisiimalla ei kevyeen jigipäähän saa minkäänlaista tuntumaa, joten on mahdotonta tietää osuuko viehe pohjaan vai ei. Ohut ja venymätön monikuitusiima välittää tiedon pohjakontaktista ja mahdollisista kalan heikoista tärpeistä vaivattomasti kalastajalle eli se mahdollistaa tarkan ja tehokkaan kalastuksen. Ohut siima ei siis ”laahaa” eli vastusta vettä niin paljon kuin läpimitaltaan tuplasti paksumpi siima. Tämän vuoksi monikuitusiimalla voidaan kalastaa myös syvemmältä. Viehe saadaan uppoamaan haluttuun syvyyteen nopeammin ja helpommin. Vetouistelussa tällä on huomattava merkitys, sillä vieheen kulkusyvyys kasvaa olennaisesti kuten Rapala Trolls-To-Minnow -vaapun uintisyvyyskäyrä osoittaa (kts. kuva 3)

Kuva 3: Rapala Trolls-To-Minnow -vaapun uintisyvyyskäyrästä näkyy miten siiman ohentaminen vaikuttaa uintisyvyyteen

Monikuitusiima voidaan valita myös paksummasta päästä. Tällöin yleisin syy on varman päälle pelaaminen ”sen ison” varalta, joka on myös huonoin peruste, sillä kalastuksesta katoaa herkkyys. Parempi syy on siiman iskunkestävyyden kasvattaminen. Venymätön monikuitusiima menee herkästi poikki, mikäli heiton aikana tapahtuu siimasotku. Varsinkin painavia jerkkejä heitettäessä tämä tietää vieheen menetyksiä. Tällöin siis valitaan paksumpi siima iskunkestävyyden, ei niinkään vetolujuuden vuoksi.

Kelan valinta

Nykyaikainen monikuitusiima ja retrokela 80-luvulta ei ole toimiva yhdistelmä. Monikuitusiimojen markkinoille tulo aiheutti suuria muutospaineita erityisesti haspelikeloihin. Tämä näkyy mm. takaliikkeettömissä koneistoissa, monikuitusiimoille sopivissa puolausjärjestelmissä sekä roottorin ja siimasangan muotoilussa. Venymätön siima rasittaa myös kelan jarrua enemmän kuin joustava yksikuitusiima. On todennäköistä että hyväkuntoinen 80-luvun kela aiheuttaa siimasotkuja ja menee nopeasti käyttökelvottomaksi, mikäli sitä käytetään monikuitusiiman kanssa.

Kelan koko

Monikuitusiimaa on kuluttajapakkauksessa 90..150 metriä. Tämä riittää mainiosti Suomessa kalastamiseen, ehkä lukuun ottamatta lohen kalastusta. Mikäli avokelan siimakapasiteetti on liian suuri valitulle monikuitusiimalle, täytetään ylimääräinen siimakapasiteetti pohjasiimalla, jonka päälle varsinainen kalastus- eli runkosiima puolataan. Pohjasiimana käytetään yleensä edullista monofiilisiimaa, sillä yleensä se toimii vain puolan täytteenä eikä se liity varsinaiseen kalastukseen. Pohjasiimaa puolataan ensin tarvittava määrä kelalle siten että runkosiima mahtuu sen päälle. Tämän jälkeen liitetään monikuitusiima pohjasiimaan tuplaunisolmulla (kts. www.kireitasiimoja.fi/solmut) tai muulla liitossolmulla, ja puolataan se kelaan päällimmäiseksi.

happonen

Kela valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Kelan koon määrää käytettävän siiman paksuus ja tarvittava määrä. Jigikalastuksen erikoismiehenä tunnettu Team Shimano Finland –kalastusopas Juha Happonen (www.kireitasiimoja.fi/opasohjelmat) käyttää itse 1000-kokoluokankelaa ja 0,08…0,12 mm paksua monikuitusiimaa, mutta asiakaskäytössä hänellä on 2500-kokoluokan kelat ja 0,10..0,15 mm:n paksuiset monikuitusiimat. Juhan mukaan 1000-kokoluokan kelaan mahtuisi kalastuksessa tarvittava määrä myös hieman paksumpaa siimaa, mutta asiakaskäytössä siimoja katkeaa usein, joten parin katkotuksen jälkeen kelalla olisi liian vähän simaa. Tämän vuoksi hän käyttää 2500-kokoluokkaa, jolloin siimaa voidaan hieman paksuntaa ja silti siinä on riittävästi siimakapasiteettia kauden ajaksi siiman lyhennykset ja katkotukset mukaan laskien.

Siiman puolaaminen

Yksikuitusiima venyy tyypillisesti 15…40 %, joten sen voi puolata kelalle yksinkertaisesti tekemällä pohjasolmun ja puolaamalla siiman kelalle. Syntynyt siimapakka kiristyy paikoilleen, koska monofiili on venynyt hieman puolauksen aikana ja yrittää palautua alkuperäiseen mittaansa. Monikuitusiimat puolestaan ovat lähes venymättömiä, joten ne eivät kiristy kelan puolalle vaan koko siimapakka alkaa herkästi pyöriä kelan liukkaan puolan pinnalla.

Monikuitusiiman puolaamiseen käytetään yleensä seuraavia tapoja:

Kuva 4: puolaa täytettäessä siimaa tulee kiristää, jotta saadaan tiivis siimapakka

  • - puolan pohjalle kierretään yksikuitusiimaa 5…10 metriä siten, että puolan pohja peittyy. Pohjasiimaa voidaan laittaa haspelikelaan enemmänkin, jos puola on iso 
  • - puolan pohjalle liimataan pala kangasteippiä ja siima puolataan tämän päälle.
  • - mikäli kelan puolalla on siiman kiinnitystä varten pieni nuppi (esim. useissa vetouistelukeloissa), kiinnitä siima siihen

Siima puolataan kelan puolalle esikiristettynä, jolloin siimapakasta tulee tiiviimpi eikä siihen jää löysiä lenkkejä.  Monikuitusiima on erittäin työläs selvitettävä siimasotkun jälkeen, joten älä ylitäytä puolaa. Muista jättää avokelan puolan ulkoreunalle pari millimetriä tyhjää tilaa (kts. kuva 6).

Kuva 6: Avokelan puolan täyttö

Solmut

Monikuitusiimaa käytettäessä on erityisen tärkeää opetella oikeaoppiset siimallesi soveltuvat solmut, joilla liität vieheen, lukkoleikarin tai perukkeen siimaasi. Vääränlainen tai väärin tehty solmu ei kestä vetoa ja varsinkin monikuitusiimassa solmu luistaa auki helposti. Siimatyypistä riippumatta, muista kastella solmu ennen kiristämistä. Monikuitusiiman kanssa ei yleensä kannata käyttää samaa kalastussolmua kuin yksikuitusiiman kanssa. Yleisin näistä solmuista lienee palomar-solmu (katso: www.kireitasiimoja.fi/solmut), joka toimii hyvin useimpien monikuitusiimojen kanssa.

Solmuohjeita on satoja erilaisia. Osa niistä on yksinkertaisia ja osaan niistä tarvitaan aputyövälineitä. Yhdellä solmulla saatetaan saavuttaa hieman enemmän vetolujuutta kuin toisella - riippuen siimasta. Osa niistä soveltuu paremmin yksikuitusiimoille ja osa monikuitusiimoille. Olennaista on opetella omaan käyttöön tarpeelliset solmut siten, että ne osaa tehdä oikein ja laadukkaasti.

Tutustu tärkeimpiin solmuihin tästä >> Katso opastusvideo monikuitusiimojen solmuista sekä perukkeista >>