Miten IGFA-maailmanennätykseen voi valmistautua

Suomessa ja suomalaisten on mahdollista tehdä virallisia IGFA:n hyväksymiä kalalajikohtaisia Maailmanennätyksiä. Kalastus on loistava harrastus luontoelämyksineen eikä siitä nauttiminen edellytä maailmanennätysten jahtaamista. Toisaalta mahdolliseen maailmanennätykseen varustautuminen tuo harrastukseen lisää haastetta.  Maailmanennätyksen saaminen on todennäköisempää jos siihen varustaudutaan. Näitä sivuilta saat vinkkejä mitä pitää huomioida jo etukäteen ja miten tulee toimia jos se suuri osuu kohdalle.

Kohdekalat
IGFA:n rekistereistä löytyy mm. seuraavat suomalaista kalastajaa kiinnostavat lajit:
- ahven 
- harjus 
- hauki 
- järvilohi 
- kuha 
- lohi 
- taimen 
- toutain 
- made 
- ankerias 
- ruutana 
- lahna 

Ennen kalaan lähtöä

Ennen kalastuksen aloittamista valmistellaan välineet ja laaditaan kalastustaktiikka: tutustu IGFA:n Urheilukalastus (IGFA International Angling Rules) -sääntöihin ja säädä välineesi siten että ne ovat ennätyskelpoisia (mm. perukkeen pituus) tutustu kalalajikohtaisiin ennätystaulukoihin jotta tiedät voimassa olevat ennätykset (lajinsa ennätyskala ja siimaluokkakohtaiset ennätykset) valitse sopivat siimat jotta voit tavoitella valitsemiasi ennätyksiä merkitset siimat ja niiden ilmoitetut vetolujuudet muistiin. Huomioi että IGFA-siimaluokitus määrittelee paljonko siima saa enimmillään kestää vetoa tutki millä vieheillä ja tekniikoilla ennätyksiä on saatu sekä millä välineillä niitä on mitattu jotta ennätys on saatu voimaan Kalastuksen aikana tulee huomioida IGFA:n Urheilukalastus-säännöt. Merkille pantavaa suomalaisittain on se, että IGFA:n maailmanennätys on aina yksilösuoritus.

Kun se suuri tärppää

Kun mahdollinen IGFA:n ennätyskelpoinen kala on haavissa, on syytä pysähtyä ja miettiä hetki mitä pitää tehdä:

mikäli päätät pitää kalan ja ilmoittaa sen IGFA:lle, tarvitset mm.
- valokuvia kalasta, vieheestä, välineistä 
- kaksi todistajaa 
- hyväksyntäkelpoisen vaa’an ja kuvia punnitusjärjestelyistä sekä mahdollisen vaa’an kalibrointitodistuksen 
- siimanäytteen runkosiimasta ja perukkeesta (älä siis kalasta enää samalla siimalla vaan laita se syrjään IGFA:lle lähettämistä varten) 
- tässä auttaa kalastuslaukkuun talletettu muistilista 

Nämä huomioimalla olet hieman lähempänä maailmanennätystä. Nyt tarvitaan vain oma henkilökohtainen kalastustaktiikka, laadukkaat kalastusvälineet, paljon tunteja rakkaan harrastuksen parissa ja hieman tuuria.

Katso lisätietoja IGFA:sta, maailmanennätyskaloista ja säännöistä
Katso lisätietoa suomalaisista ennätyskaloista ja ennätyksistä

Ilmoita ennätyskalastasi meille: info@normark.fi

Palkitsemme Rapala-, Storm-, BlueFox- ja LuhrJensen -vieheillä saadut ennätyskalat!