Mikrojigaus

Mikrojigaus

Mikrojigaus on eritäin tehokas heittokalastustekniikka joka toimii niin petokaloille kuin myös monille muille kalalajeille aina Hangosta Utsjoelle asti. Teho vain korostuu kun kalastetaan arkoja tai passiivisia kaloja. Myös kovan kalastuspaineen alla olevissa kohteissa mikrojigaus on kokeilemisen arvoinen, usein tehokas tekniikka.

Video: Rapala ProGuide -kalastusopas Timo Koikkalainen esittelee mikrojigausta Lapin maisemissa.

Nimensä mukaisesti mikrojigaus on erittäin kevyttä ultra light -jigausta. Kela, vapa, jigipäät ja jigit ovat kevyimmästä päästä. Mitkä kevyempiä välineitä käytetään, sitä laajempi lajikirjo ja yleensä sitä parempi tulos. Kevyillä välineillä kalastettaessa pienikin kalan rääpäle tuntuu siiman päässä kokoaan isommalta.

Mikrojigaamalla voi harrastaa myös fongausta eli eri kalalajien bongaamista. Normaaleiden taimenen, kirjolohen, harjuksen, kuhan ja ahvenen lisäksi mm. lahna, särki sekä monet muut epätyypilliset viehekalastajan saaliskalat kelpuuttavat mikrojigit maistamisen arvoiseksi.

Mikrojigaus muistuttaa leech-kalastusta, mutta se on useissa tilanteissa todettu tehokkaammaksi.

Välineet

Trigger-X-mikrojigi

´Trigger-X-mikrojigi

Jigeinä toimivat Trigger X -mikrojigit joita myydään myös talvella pilkkisyöteiksi. Kyse on ”hengettömän” kokoisista jigeistä. Verrattuna yhden tuuman normaaliin jigiin, mikrojigeissä on kumimateriaalia vähintään puolet vähemmän. Lisäksi Trigger X -jigien materiaali on elävämpää kuin normaaleiden jigien. Lopullisena silauksena materiaali sisältää keinotekoisia, patentoituja feromoneja.

Volfram morri

Mikrojigipäinä toimivat erinomaisesti volfram-morrit. Jigipäänä toimiva volfram-morri on pienempi kokonsa puolesta kuin lyijymorri tai -jigipää. Pieni koko taas tarkoittaa parempaa pyytävyyttä. Volfram-morreja on monenlaisia, painon ja koukkujen laadun vaihdellessa laidasta laitaan. Hyvin toimiviksi on todettu ainakin Blue Fox Volfram –morri (koot: 4-7), joiden koukku on riittävän iso ja kestävä tähän kalastusmuotoon.

Sufix Nanobraid -siimaSufix Invisiline -siimaSufix Siege -siima

Jigipää ja jigi painavat yhteensä kolmesta viiteen grammaan. Näin kevyen vieheen heittäminen on tuskaista, mikäli siima ei ole riittävän ohutta. Mikrojigaamisessa käytetään monikuitusiimaa, jonka paksuus on 0,04-0,08 mm. Monikuitusiiman edessä käytetään perukkeena noni 40 cm pitkää fluorcarbon tapsia, jonka kestää pohjakivien kulutusta ja jonkin verran kalojen hampaita. Tapsin paksuus voi olla kokoluokkaa 0,30 mm. Talvisessa koskikalastuksessa voi käyttää mahdollisimman ohutta, laadukasta monofiilisiimaa.

Shimano Sahara -kela

Kelaksi valitaan laadukas 500-1000 –kokoluokan kelan. Näin ohuilla siimoilla kalastettaessa, kelan puolaus-ja jarrujärjestelmän on syytä olla laadukkaat.

Vavaksi valitaan yleensä 180-200 cm pitkä vapa jonka heittopainosuositus on luokkaa 1…10 grammaa. Valitse vapa jonka aihio on nopea ja kärkitoiminen, jotta pystyt uittamaan mikrojigejä ja myös tartuttamaan kalat.

Välinesuositus

Kelasuositus: Shimano Sahara 500 / Shimano Symetre 500

Vapasuositus: Shimano Yasei Red Perch

Siima: Sufix Performance Nano Braid 0,04-0,06 mm

Peruke: Sufix Invisiline fluorocarbon 0,30 mm

Trigger X –mikrojigejä

Blue Fox Volfram -morri, koko 5 ja 7

 

Uittotekniikka virtaavassa vedessä

Uittotapa riippuu paikasta ja tilanteesta. Virtavedessä heitetään viehe vastavirtaan noin 45 asteen kulmassa ja vajotetaan lähelle pohjaa. Vavan kärjellä tehdään aika-ajoin pieniä nypäyksiä. Siimaa kelataan uiton aikana sisään yrittäen pitää tuntuma vieheeseen ja viehe lähellä pohjaa.

kalastusopas Juha Happonne

Perusuitto seisovassa vedessä kannattaa aloittaa vajottamalla jigi pohjaan. Tämä jälkeen vavalla pieniä nypyjä. Kelataan siimaa siten että tuntuma jigiin säilyy. Pari nypäyksen jälkeen vajotetaan jigi taas pohjaan. Samoin kuin normaalissa jigauksesssa pohjatuntuman säilyttäminen on tärkeää.

Trigger-X Mustache

Kannattaa kokeilla perusuiton rytmivaihdoksia hitaasta nopeaan, jigin laahaamista pohjassa, jne. ja selvittää mikä on kalojen mieleen juuri kyseisellä hetkellä.

 

Älä ryhdy vahingossa ahneeksi

Aika ajoin mikrojigaus on erittäin tehokasta ja saalista nousee huomattavia määriä. Tällöin kannattaa pitää pää kylmänä, ettei vauhtisokeus iske ja kotiin lähtiessä ranta on täynnä kaloja. Kalan maku ei parane pakastimessa. Ota eräksi vain omat ruokakalasi. Varustaudu myös kalojen vapauttamiseen asianmukaisilla välineillä.

Kireitä Siimoja!