Helposti kalan makuu – lipalla!

Lippakalastus - helposti kalan makuun!

Lipalle voitaisiin antaa viehemaailman yleiskoneen arvonimi. Se kelpaa useimmille kalalajeille ja sillä kalastaminen on äärimmäisen helppoa. Useimmiten lipalla on kaikista helpointa saada melkein kala kuin kala siimansa päähän. Vieherasiassa tulisi olla hyvä valikoima erilaisia ja erikokoisia lippoja, etenkin ahvenvesillä ja pohjoisen erämaihin suunnatessa. Hauen kalastuksessa lippa on lähestulkoon ylivoimainen lämpöisen veden aikaan ja kalojen ollessa matalassa vedessä. Jo vuonna 1969 Kalastajan tietokirja kertoi ”lippauistinten tulevan myös jonkin verran kyseeseen hauen kalastuksessa. Varsinkin runsasruovikkoisissa pikkulammissa ovat lipat käteviä”.

LIPPAUISTINTEN PERUSOMINAISUUDET


Ominaisuuksista merkittävin ja tunnistetuin on lippauistimessa olevan itse lipan eli lehden pyörivä liike. Sen aiheuttaman värinän kala aistii kylkiviivoillaan. Koska lipat on pääsääntöisesti tarkoitettu heittokalastukseen (toki niillä voi myös uistella), niiden runko on painotettu sillä lipan lehti ei luonnollisesti kerrytä juurikaan painoa vieheeseen. Muun muassa Mepps Aglia Longcast- ja Super Vibrax Minnow -lipat ovat vahvasti painotettuja.

Mepps Aglia Decoree ja Blue Fox Vibrax HotPepper ovat Suomen suositummat lipat.

Lippojen kokoluokitukset useimmilla valmistajilla menevät nollasta kuuteen, joka viittaa lipan painoon ja lehden kokoon. Pienimmät lipat painavat vain pari grammaa, raskaimpien ollessa yli kolmekymmentä grammaisia.

Kokoluokka 0 – 3 on tyypillisesti käytössä ahvenen, harjuksen, raudun ja taimenen kalastuksessa. Tätä suurempia käytetään isommalle hauelle ja lohelle. Yleisvieheestä kun puhutaan, kokoluokan kaksi lippa on varmasti se suosituin lippakoko kotimaassamme.

Osalla lipoista on siimankiertäjän maine. Uistinvalmistajat ovatkin kehittäneet keinoja siimankiertämisen ehkäisemiseksi, esimerkiksi Vibrax-lippojen rungon sisäänrakennettu roottori ja epäsymmetrinen vetolenkki. Kuitenkaan yhtään symmetrisellä runogolla varustettu lippamallia ei ole vielä keksitty, joka ei laisinkaan siimaa syherölle jossain vaiheessa saisi, joten siiman kiertämistä ehkäisevän lukkoleikarin käyttöä lippakalastuksessa ei voi liikaa alleviivata.

KALASTUSTEKNIIKKA- JA VÄLINEET

Kalastusteknisesti lipalla kalastaminen on helpompaa kuin katiskan laskeminen. Lähtökohtaisesti suosituimmat 2-3 koon lipat ovat tavallisimmilla haspelivälineillä kohtuullisen helppo heittoisia. Heitettäessä keveitä lippoja on kuitenkin tärkeää välttää liiallista voiman käyttöä, sillä etenkin jos leikari on jäänyt vieheen edestä pois, niin tavallisesti turhan tanakka heitto sylkee kelalta jossain välissä ulos melkoisen siimasotkun.

Lippa sopii mainiosti myös satunnaiselle kalastajalle koska sitä on lähes mahdotonta uittaa väärin.

Heittäminen helpottuu merkittävästi siirryttäessä keveisiin vapoihin ja ohuempiin siimoihin. Hyvä valinta on noin 180-200 cm vapa suurin piirtein 2-15 g viehesuosituksella ja 1000-2000 kokoluokan hyvä kela. Tunturikoon lohikaloja tai virtavesissä kalastettaessa siimaksi valitaan 0,20-0,25 mm paksu monofiilisiima. Ahvenen ja mökkihauen kalastuksessa valinta osuu 0,12-0,20 mm monikuitusiimaan.

Onnistuneen heiton jälkeen kelataan siimasta löysä pois parilla kammen kierroksella. Tämän jälkeen annetaan lipan vajota haluttuun uintisyvyyteen. Viehe kelataan halutulla nopeudella turhaa nykimistä välttäen. Lippauistimen uintisyvyyttä kontrolloidaan kelaus- tai vetonopeudella. Luonnollisesti nopea uitto tuo vieheen lähemmäksi veden pintaa ja hitaampi saa lipan uimaan syvemmällä. Pieni, sekunnin tai syvemmässä vedessä jopa parin- kolmen sekunnin mittainen tauko lipan vajottamiseksi uiton aikana on usein se tehokkain yksittäinen keino saada kiinnostunut kala reagoimaan ja iskemään vieheeseen. Syytä on muistaa kalastaa tarkkaavaisesti aivan uiton loppuun saakka, sillä lippakalastuksessa kalan isku saattaa usein tulla aivan viimeisillä senteillä.

Lippakalastusta järvellä

Virtavesissä lipalla kalastettaessa tulee huomioida myös vieheen perusominaisuudet. Kyse kun on uppoavasta vieheestä, jonka uintiliike perustuu lehden fyysiseen pyörimiseen. Alavirtaan heitettäessä lippa lähtee helposti nousemaan pintaa kohti ja usein pyrkii ylös pois vedestä holtittomasti. Tähän paras keino on heittää lippa noin 45 astetta alavirtaan ja antaa virran hoitaa työ, eli jättää käytännössä kelaaminen aivan minimiin. Usein myös tehokasta on heittää lippaa suoraan ylävirtaan, mutta tällöin siimakontrollin saaminen vieheeseen on hankalampaa. Ylävirtaan heitettäessä lipan tulee kulkea alavirtaa kohti itse virtaa nopeampaa vauhtia, jotta lipan lehti lähtee pyörimään ja lippa ui kunnollisesti.

Tunturikalastus

Pohjois-Suomessa ja Lapissa myydään todella paljon lippauistimia vuosittain. Tunturikalastusta harrastavat tietävät sen, ettei vieherasia montaa vaappua ja lusikkaakaan välttämättä pohjoisessa kaipaa, mutta lippoja, niitä tulee olla riittävästi. Kupari tai kultalehtinen Mepps Aglia sekä pitkäheittoinen Super Vibrax Minnow koossa kaksi ja kolme ovat tunturikalastajien perusvieheitä, jotka pyytävät harjusta, taimenta ja rautua virtavesissä sekä tunturijärvillä.

Lippakalastusta virtavassa vedessä


Ahvenen kalastus


Kesällä, koululaisten loma-aikaan lipat ovat ahvenen kalastuksessa tehokkaimmillaan. Ahventen löydyttyä vesistöistä alle kahden metrin syvyydestä niiden tavoittaminen on helppoa, eikä vaadi syvällä uivia vieheratkaisuja. Heinäkuun helteillä tilanne vain helpottuu lippakalastajan näkökulmasta. Kuten varmasti moni tietää, ei lämpöisenä kesäiltana ole aina edes tarvetta lähteä mökkilaituria pidemmälle ahventa lipalla jallittamaan. Mikäli kuitenkin haluat lähteä tosimielessä liikkeelle, kanttaa ahvenia etsiä karikoiden ja heinikoiden läheisyydestä. Kokoluokan 1-3 lipat ovat oikea vaihtoehto.

Lippakalastajan tyypillinen saaliskala.

 

Hauen kalastus

Kuten ahven kohdalla, myös hauen lippakalastus on parhaimmillaan kelien ja vesien lämmettyä. Ottipaikat ovat samankaltaisia kuin ahvenelle, painottuen kuitenkin enemmän ruovikoiden ja heinikoiden läheisyyteen. Niin sanotut suurhauet ovat kesähelteellä tavallisesti syvemmissä vesissä, mutta etenkin pohjoisemmasta suomesta saattaa hyvinkin tavoittaa metrihauen pienestäkin lammesta tai joesta. Hauelle tarjotaan kokoluokan 3-5 lippoja. 

 

Blue Fox Super Vibrax Minnow 04 on oikea valinta kesähauelle.

 

 

Kireitä Siimoja!