Kuhan perinteinen heittojigaus

Kuhan heittojigaus

Kuhan perinteinen heittojigaaminen on mielenkiintoinen ja jännittävä kalastusmuoto. Kuha on arvoituksellinen kala jonka mieltymykset vaihtelevat. Välillä kuha ottaa raivoisasti kiinni lähes mihin tahansa jigiin, kun taas toisena päivänä täytyy käydä läpi useita jigityyppejä ja kymmeniä värejä kunnes kuha suostuu nappaamaan tarjottuun vieheeseen. Kuhan oleskelualueet muuttuvat sen vuosikierron myötä kudun sekä syönnös- ja talvehtimisalueiden välillä.

Kuhien etsiminen kaikuluotainta käyttäen

Ennen kuin varsinainen jigaaminen aloitetaan, kalastajalla on oltava käsitys missä kuhat ovat. Koska jigaajalla on vain yksi vapa käytössään kalastukseen kerrallaan, on kuhien etsiminen heittämällä työlästä ja aikaa vievää.

Humminbird-kaikuluotain

Veneellä meri- tai järvialueella liikuttaessa kaikuluotain on jigaajan paras kaveri. On siis ensiarvoisen tärkeää tutustua oman luotaimen käyttöön. Jo ennen vesille lähtöä kuhien olinpaikkoja voi arvailla kartalta ja täydentää tätä oletusta kaikuluotaimen avulla. Pitkälle pääsee seuraamalla kolmea asiaa luotaimen ruudulta:

  • - pohjan kovuutta
  • - kuhan saaliskalojen kaikuja
  • - kuhien kaikuja

Heittojigaajaa kiinnostaa pohjassa tai sen välittömässä läheisyydessä olevat kalat. Mikäli kuhat ovat välivedessä, niiden pyytäminen on tehokkaampaa käyttäen vaappua joko heittäen tai vetouistellen. Mikäli kalat ovat 15 metrin vedessä 8 metrin syvyydellä, jigikalastaja keskittää kalojen etsimisen vedenalaisille rinteille 7-9 metrin syvyysalueelle. Kun kuhien päivän oleskelusyvyys ja -paikka on löytynyt, tätä tietoa monistetaan päivän kalapaikkojen etsimiseen. Tässä huomioidaan syvyysalueen lisäksi muut tekijät kuten tuulen suunta.

kuhapaikka

Kun kuhat ovat löytyneet, vene ankkuroidaan sopivan heittomatkan päähän (15-20 metriä). Tätä helpottaa huomattavasti merkkauskohon käyttö, joka näyttää kalojen sijainen ja helpottaa heittojen suuntaamista oikeaan kohtaan.

Kuhien paikallistaminen jigiä soutaen

Mikäli käytössä on soutuvene ilman luotainta, voidaan kuhia yrittää etsiä jigiä soutamalla. Tämä eroaa normaalista soutu-uistelusta siten että veneen vauhti pysäytetään aika ajoin jolloin jigi vajoaa pohjaan. Soutunopeus valitaan siten että jigi pysyy pohjan lähellä. Kun kuha nappaa soudettuun jigiin, vene ankkuroidaan ja siirrytään heittojigaamiseen. Kuha on parvikala joten lähistöllä on todennäköisesti myös sen lajitovereita.

Kalastustekniikka

vastaisku

Ensin jigi heitetään veteen ja vajotetaan pohjaa asti. Olennainen asia onnistumisen ja tehokkuuden kannalta on pohjakontaktin säilyttäminen. Vähintään joka toisen vajotuksen on syytä ulottua pohjaan asti.

  • - Kelauitto tehdään seuraavasti: pyöräyttämällä kelan kampea kierros tai pari ja antamalla jigin taas vajota pohjaan. Ja taas kammen pyöräytykset ja vajotus. Uittoa voidaan varioida kammen kierrosten lukumäärää (1/2 – 5 kierrosta) ja nopeutta (erittäin hitaasta nopeaan) muuttamalla.
  • - Vapauitossa jigi nostetaan pohjasta vavan kärkeä nostamalla vaakatasosta noin 45 asteen kulmaan. Tämän jälkeen odotetaan että jigi osuu pohjaan. Kun siima löystyy osoittaen että jigi osui pohjaan, vapa lasketaan takaisin vaaka-asentoon ja samalla kelataan löysä siima pois. Ja homma jatkuu taas vavan nostolla.
  • - Aloittelijan on helpointa aloittaa toisella perustyylillä. Kun homma alkaa sujua, voi näitä alkaa sekoittamaan ja varioimaan jonka jälkeen puhutaan ”käsialasta”. Uiton nopeutta ja tyyliä kannattaa vaihdella kunnes löytyy kyseisenä päivänä parhaiten toimiva uittotapa.
  • - Kuhan suu on kova joten jigi ei tartu itsestään. Tarkkaile siimaa! Mikäli siinä näkyy ylimääräinen liike, vedä vastaisku heti. Pelkkään tuntoaistiin luottaen vastaisku myöhästyy usein.

Video: Team Shimano Finland -kalastusopas Juha Happonen opettaa Mikko ”Peltsi” Peltolalle jigaamisen perusteet.

Välineet

Jigivavaksi valitaan kalastustekniikkakohtainen työkalu eli yleisvapa ei toimi jigatessa. Jigivapa on jäykähkö ja kevyt 160-200 cm pitkä vapa. Yleisin vavan pituus on 180 cm. Jigivavasta löytyy merkintä ”jiggin” tai ”J” esim. MHJ (MediumHeavy Jigging).

Haspelikelaksi valitaan 1000-, 2000- tai 2500 -kokoluokan kela. 1000-kokoluokka toimii siimoille monikuitusiimoille aina 0,12 mm asti. Mikäli käytätä paksumpaa siimaa, on syytä valita 2000-2500 –kokoluokan kela siimatilavuuden vuoksi. Kelan tulee olla SuperStopper -toimintoinen eli takaliikkeettömällä koneistolla ja -kammella varustettu. Tämä tarkoittaa sitä että kela kestää jigaamisen edellyttämää aktiivista uittoa. Mikäli olet mieltynyt hyrräkelan käyttöön, paras valinta on 50-150 kokoluokan hyrräkela.

Siimaksi valitaan näkyvä (keltainen, oranssi, pinkki) monikuitusiima paksuuksista 0,08-1,18 mm. Aloittelijalle sopiva paksuus on noin 0,15 mm. Siimaksi kannattaa valita tunnetun valmistajan siima. Hyviä valintoja ovat PowerPro ja Sufix -siimat.

Jasmin ja kuha

Jigin ja siiman väliin kannattaa solmia monofiili- tai fluorocarbonperuke. Tämä suojaa monikuitusiimaa kulumiseltä ja perukkeen avulla voidaan vaikuttaa jigin käyttäytymiseen. Perukkeen pituudeksi valitaan 30-300 cm. Sopiva paksuus on 0,35 mm jolloin liitossolmu kulkee normaalin jigivavan renkaiden läpi sotkeutumatta. Monikuitusiima liitetään perukkeeseen käyttäen tupla-uni-solmua (www.kireitasiimoja.fi/solmut). Joskus on tarpeen käyttää lyhyttä puruperuketta (max. 40 cm) jonka liitossolmua ei kelata vavan kärkirenkaan yli. Sitä käytetään mm. haukien häiritessä jigausta. Puruperuke voi olla paksuhkoa fluorocarbonia (0,45-0,60 mm) tai erikoismateriaali jonka rakennetta on vahvistettu teräksellä.

Pitkää peruketta käytettäessä jigipään voi solmia suoraa perukkeeseen käyttäen unisolmua (www.kireitasiimoja.fi/solmut). Lyhyen perukkeen kanssa käytetään yleensä viehelukkoa, joka tulee olla kevyt ja kestävä.

Jigipäitä on kymmeniä erilaisia, jigimalleja satoja ja jigivärejä tuhansia. Aluksi kannattaa hankkia paria eri jigityyppiä useammassa eri värissä. Esim.

  • - sirppipyrstöllinen toukkajigi 4”: silakka/muikku, keltainen tai lime, ruskea/harmaa, lähes väritön hileillä, oranssi hileillä
  • - melapyrstöllinen jigi 4”
  • - perusjigipää: 7 g, 10 g, 12g, 14 g ja 18 g

 

Kalastuslaukku

kalastajan työkalut

Kuva: Kunnolliseen kalastuslaukkuun mahtuu vieherasioiden lisäksi kaikki tarpeelliset varusteet.

Laukku on kätevä koska rasioita voi vaihtaa laukkuun tarpeen mukaan. Tänään haukikalassa eli haukivieherasiat laukkuun ja huomenna jigaamaan vaihtaen oikeat rasiat laukkuun. Lisäksi laukkuun mahtuu kalastuspihdit, siimasakset ja kaikki tarpeelliset tarvikkeet ja vielä tarvittaessa se onnenkäpäläkin.

Rasiat

jigivalikoimaa kuhalle

Jigipäät kannattaa säilyttää omassa rasiassaan kuivina. Niitä on turha ruostuttaa ennen kuin ne pääsevät tosikäyttöön. Tähän tarkoitukseen käy normaali 3600- tai 3700 -kokoluokan rasia. Paras ratkaisu on vesitiivis Plano Waterproof-rasia, joka pitää taatusti kosteuden ulkona pahimmallakin sateella. Jigeille voi käyttää normaaleita rasioita, mutta laukkuun mahtuu laajempi jigilajitelma käyttäen matalampia Plano 3601- tai 3701 -rasioita.

Katso videot:

 Kuhaa heittovälineillä   Kuhaa heittovälineillä 2 
     

Kireitä Siimoja!