Kalastussarjan kokoaminen ja sillä kalastaminen

KALASTUSSARJAN KOKOAMINEN JA SILLÄ KALASTAMINEN

Kalastaminen on helppoa esimerkiksi Shimano avo- eli haspelikelalla varustetun kalastussarjan avulla. Seuraavassa ohjeet miten laitat kela-vapa -sarjasi käyttökuntoon, miten sillä heitetään ja hieman vinkkejä joiden avulla vältät pahimmat karikot harrastuksen alussa. Kireitä Siimoja!

KELAN KAMPI VASEMMALLE VAI OIKEALLE ?

Shimano-haspelikelan kammen voi vaihtaa puolelta toiselle helposti:
- rungon toisella puolella on kampi ja toisella puolella on kammen kiristysruuvi
- löysää kiristysruuvia kunnes kampi irtoaa
- siirrä kampi toiselle puolelle ja kiristä kammen kiristysruuvi

Mikäli et tiedä ”kalastuskätisyyttäsi”, tässä on nyrkkisääntö jota voit kokeilla:
kirjoituskätesi on vapakäsi ja kelaat siis toisella kädelläsi kelan kammesta.

SIIMAN VALINTA

Mikäli olet hankkinut kalastusvalmiin Shimano-kalastussarjan, siinä on siima valmiiksi puolattuna.

Siima on ainoa yhteys kalastajan ja kalan välillä joten sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Siiman laatu on siimapakkaukseen merkittyä vetolujuutta tärkeämpi kriteeri, joten valitse aina tunnetun ja luotettavan valmistajan (esim. Shimano, Rapala tai Sufix) siima. Pyytävyyden kannalta kannattaa valita mahdollisimman ohut siima, joka soveltuu käyttöösi. Siimoja on kahta Perustyyppiä: monofiili- ja monikuitusiimat.

Monofiilisiimat

Harrastus kannattaa aloittaa monofiilisiimoja käyttäen. Monofiilisiiman paksuus valitaan kelan puolan siimakapasiteetin (eli kuinka paljon monofiilisiimaa mahtuu avokelan puolalle) mukaisesti:

 -1000-kokoluokan kelaan puolataan 0,15..0,20 mm paksua monofiilisiimaa. Tämä kokoluokka on tarkoitettu kevyeen kalastukseen. Esimerkkinä lampi- ja purokalatus, kohdekaloina ahven, taimen, ja harjus.

- 2000…2500-kokoluokan keloissa käytetään 0,20 …0,30 mm paksua monofiilisiimaa. Nykyisin yleisin kokoluokka joka sopii hyvin yleiskalastukseen.

- 4000-kokoluokan avokeloissa voit käyttää 0,30…0,45 mm paksuisia siimoja. Jos käytetään paksuhkoja siimoja, 4000-kokoluokka tarjoaa siimakapasiteettia vaikkapa hauen kalastukseen.

Siiman vetolujuutta ei kannata tuijottaa liian tarkasti vaan enneminkin sen sopivuutta kelan kokoluokkaan. Olennaista on valita laadukas siima joka kestää sen mitä lupaa. Hyvä valinta yleissiimaksi on vaikkapa Sufix XL Strong joka sopii niin heittokalastukseen kuin vetouisteluunkin.

Monikuitusiimat

Kuitusiimat ovat hinnakkaampia kuin monofiilisiimat. Kuitusiimojen etuina on mm.

- erittäin pieni venymä (tuntuma vieheeseen paranee)
- suurempi vetokestävyys (voit käyttää ohuempia siimoja jolloin heitettävyys paranee)
- parempi UV-kesto (eli siima ei vanhene niin nopeasti kuin monofiilisiimat)

Kuitusiimat ovat käytännössä syrjäyttäneet monofiilisiimat jigikalastuksessa hyvän viehetuntumansa ansiosta. Mikäli olet hankkinut kalastussarjan jigaamiseen, kannattaa hankkia siihen laadukas monikuitusiima. Ahvenen ja kuhan jigaukseen yleispaksuutena soveltuu 0,12-0,15 mm kuitusiimat. Kuitusiimaksi hyviä valintoja ovat mm. Sufix- ja PowerPro -siimat.

Huom! Shimano avokelojen siimakapasiteetit on ilmoitettu monofiilisiimoille, jotka eivät pidä paikkaansa monikuitusiimojen kanssa. Mikäli harkitset monikuitusiiman käyttöä, lue vinkit ja ohjeet Monikuitusiimalla kalastamaan -artikkelista.

SIIMAN PUOLAAMINEN HASPELIKELALLE

- kiinnitä kela vapaan
- vie siima vaparenkaiden läpi alkaen kärkirenkaasta aina kelalle asti
- käännä kelan siimasanka auki-asentoon (eli siimasanka osoittaa etuviistoon)
- kiinnitä siima puolaan puolasolmulla (katso kuva), kostuta solmu ja kiristä se. Katkaise siiman hukkapätkä heti solmun vierestä saksilla (varo ettet naarmuta puolaa).

Puolasolmu

-aseta aluksi siimarullan etiketti kela kohti ja puolaa siimaa kymmenkunta kammen kierrosta samalla sormella siimaa jarruttaen (katso kuvat)

Siimanrullaus

- löysää siimaa tämän jälkeen. Mikäli kelan edessä oleva löysä siima kiertyy, vaihda siimarullan etiketti poispäin kelasta

- kelaa siima puolalle

- älä puolaa siimaa liikaa, sillä se aiheuttaa sotkuja heitettäessä.

Siimanpuolaus

Haspelikelan puolalle kannattaa jättää noin 2,5 mm tyhjää tilaa. Toisaalta jos puolaat siimaa liian vähän, heittopituudet lyhenevät tai puolalle ei jää heiton jälkeen riittävästi siimaa kalan väsyttämiseen.

Huom! Tämä puolausohje toimii hyvin vain yksisäikeisillä (monofiili-. copolymeeri- ja flurocarbonsiimoilla).
Mikäli käytät monikuitusiimaa,
katso
ohjeet Monikuitusiimalla kalastamaan -artikkelista.

Siima puolalla

HEITTOPAINOSUOSITUS JA VIEHEET

Shimano-vapoihin on merkitty heittopainosuositus eli minkä painoisia vieheitä vavalla suositellaan heitettäväksi. Heittopainosuositus on merkitty vapaa joko grammoina (esim. 10-30 g) tai paunoissa (1/2-1 oz).  Yksi unssi (oz) on noin 24 grammaa. Luonnollisesti voit heittää vavalla alle 10 g vieheitä sekä varovasti heittäen jonkin verran yli 30 g vieheitä mutta vapa toimii parhaiten 10...30 g painoisilla vieheillä.

Vapaa valitessasi valitse myös heittokalastuksessa käytettävien vieheiden painon. Aktiivikalastajat käyttävätkin useita eri kalastussarjoja joiden vavat on valittu eri painoisille vieheille. Näin kalastaja voi käyttää erittäin kevyitä ja raskaita vieheitä vain vaihtamalla kalastussarjasta toiseen.

KALASTAJAN SOLMUT, LUKKOLEIKARIT JA PERUKKEET

Seuraavaksi valitaan viehe ja liitetään se siimaan.

Lusikka- ja lippauistimia käyttäessäsi kannattaa käyttää aina lukkoleikaria siiman kiertymisen estämiseen. Lisäksi lukko helpottaa vieheen vaihtoa. Jigit ja vaaput eivät kierrä siimaa, joten ne voit solmia suoraa siimaan tai voit käyttää symmetristä pienikokoista viehelukkoa joka ei häiritse vieheen uintia.

Lukkoleikari

Hauen kalastuksessa kannattaa käyttää teräsperuketta (pituus yleensä 15...30 cm), joka estää hauen teräviä hampaita katkaisemasta siimaa.

Teräsperuke

Lukkoleikari kiinnittämiseen kannattaa käyttää Rapala- tai Uni-solmua. Jos käytät pieniä ja herkkäuintisia vaappuja (esim. Rapala Original 5 cm), kannattaa sitoa vaappu suoraa siimaan Rapala-solmun avulla ilman lukkoleikaria mahdollisimman pyytävän uinnin varmistamiseksi (huomaa että solmuun jätetään siimalenkki, eikä sitä kiristetä tiukasti vaapun vetolenkkiin kiinni).

Katso solmun teko-ohjeet tästä.

KALASTUSJARRUN PERUSSÄÄTÖ

Ennen ensimmäistä heittoa kannattaa säätää kelan jarru oikeisiin asetuksiin.

Kalastus- eli väsytysjarrun tehtävä on antaa puolalta siimaa hallitusti esimerkiksi isomman kalan syöksyessä poispäin kalastajasta. Tämän ansiosta esimerkiksi 4 kg vetolujuuden omaavalla siimalla voi helposti väsyttää 6 kg painavan kalan.

Kalastusjarrun säätönuppi on kelan puolan edessä (etujarru) tai kelan takana (takajarru).

Säädä kelan jarru seuraavasti:
- ota siimasta kiinni etusormellasi ja peukalollasi, säädä kalastusjarru siten, että et aivan jaksa vetää siimaa ulos kelalta kahden sormen otteella
- mikäli jarru antaa siimaa pelkkää viehettä kelattaessa, kiristä jarrua
- jos kiristät jarrua vaikkapa vieheen irrottamiseksi ruohosta, muista säätää se takaisin väsytysasetuksiin

Katso Shimano-kalastussarjan käyttöönotto videolta:

SHIMANO KALASTUSSARJALLA HEITTÄMINEN

Sormisanka- vai takaliikkeettömällä koneistolla varustettu kela

Avokeloja on kahta tyyppiä:

sormisangalla varustettu avokela on helppoheittoinen. Etusormella sormisangasta vetämällä kela virittyy heittovalmiuteen. Voit halutessasi heittää yhdellä kädellä ja toista kättä tarvitset vasta kun aloitat vieheen kelaamisen takaisin.  Sormisangalla varustettu avokela on rakenteensa vuoksi parempi vaihtoehto aloittelevalle kalastajalle kuin umpikela.

Suosittelemme helppoheittoista sormisangalla varustettua haspelikelaa aloittelijoille, junioreille ja heittämisen helppoutta arvostaville kalastajille!

takaliikkeetömällä koneistolla varustettu avokela sopii puolestaan harrastuksessaan pidemmälle ehtineelle jolle kalastuskertoja kertyy enemmän vuodessa.

Riippuen kelan tyypistä, heittäminen poikkeaa hieman toisistaan.

Heittäminen haspeli- eli avokelalla

 - ota vapa käteen siten, että kela on vavan alapuolella ja kelan jalka on etu- ja keskisormesi välissä
- koukkaa siima vavasta pitelevän käden etusormella vavan etukahvan ja sormesi väliin
- käännä siimasanka auki-asentoon toisella kädelläsi
- vapauta siimaa tarvittaessa sen verran kelalta että viehe roikkuu noin 30 cm vavan kärkirenkaasta
- tarkasta että takanasi on riittävästi tilaa heittoa varten ja vie vapa olkasi yli takayläviistoon
- vie vapa nopeasti eteen vapauttaen siima (eli oikaisemalla etusormesi jonka varassa siima lepää) etuyläviistossa asennossa
- anna vieheen lentää veteen saakka (voit tarvittaessa rajoittaa heiton pituutta jarruttamallasiiman purkautumista puolalta varovasti etusormellasi puolan reunaa vasten)
- aloita kelaus vieheen osuessa veteen tai anna uppoavan vieheen vajota haluamaasi syvyyteen ja aloita kelaus kääntämällä kelan kammesta, jolloin siimasanka kääntyy takaisin kelausasentoon (vaihtoehtoisesti voit kääntää ensin siimasangan käsin kelausasentoon ja aloittaa kelaus vasta tämän jälkeen)

Huom! Jos olet heittämässä uudella kalastussarjalla tai kelalla johon on juuri puolattu uusi siima, heitä ensimmäiset heitot varovasti heiton pituutta asteittain kasvattaen. Siima kastuu heitettäessä ja asettuu puolalle oikein.

Kuva:Shimano AX 4000 F on etujarrullinen avokela.

Sillä on erittäin helppo heittää
Quick Fire II –sormisangan ansiosta
.

Shimano AX 4000 F on etujarrullinen avokela

Heittäminen QuickFire-sormisangalla varustetulla avokelalla

- ota vapa käteen siten, että kela on vavan alapuolella ja kelan jalka on etu- ja keskisormesi välissä
- pyöräytä kelan puolaa siten että sormisanka on puolan yläpuolella
- vedä vapakätesi etusormellasi sormisangasta (tällöin kela virittyy heittovalmiuteen sekä siima on automaattisesti sormisangan ja etusormesi välissä)
- vapauta siimaa tarvittaessa sen verran kelalta että viehe roikkuu noin 30 cm vavan kärkirenkaasta
- tarkasta että takanasi on riittävästi tilaa heittoa varten ja vie vapa olkasi yli takayläviistoon
- vie vapa nopeasti eteen vapauttaen siima (eli oikaisemalla etusormesi jonka varassa siima lepää) etuyläviistossa asennossa
- anna vieheen lentää veteen saakka (voit tarvittaessa rajoittaa heiton pituutta jarruttamalla siiman purkautumista puolalata varovasti etusormellasi puolan reunaa vasten)
- aloita kelaus vieheen osuessa veteen tai anna uppoavan vieheen vajota haluamaasi syvyyteen ja aloita kelaus kääntämällä kelan kammesta, jolloin siimasanka kääntyy takaisin kelausasentoon (vaihtoehtoisesti voit kääntää ensin siimasangan käsi kelausasentoon ja aloittaa kelauksen vasta tämän jälkeen)

Huom! Jos olet heittämässä uudella kalastussarjalla tai kelalla johon on juuri puolattu uusi siima, heitä ensimmäiset heitot varovasti heiton pituutta asteittain kasvattaen. Siima kastuu heitettäessä ja asettuu puolalle oikein.

 Suosittelemme helppoheittoista sormisangalla varustettua haspelikelaa aloittelijoille, junioreille ja heittämisen helppoutta arvostaville kalastajille!

Katso vielä videolta miten ammattilainen heittää Shimano-kalastussarjalla:

 Kalastussarja käyttökuntoon ja sillä heittäminen 2/2

 Haspelikalastussarjan kokoaminen
Oppaana Rapala ProGuide Harri Hotti

 

Haspelikelalla heittäminen 

 HASPELIKALASTUSSARJALLA HEITTÄMINEN
Oppaana Rapala ProGuide Harri Hotti

 

*** Intro: Haspeli- eli avokelalla heittäminen on helppoa. Rapala ProGuide Harri Hotti näyttää miten MinnowSpoon lentää. Kireitä Siimoja!

NIKSEJÄ KALASTUKSEEN

- Hanki oikein mitoitetut välineet. Käytä riittävän kevyitä välineitä. Liian raskaat kelat, liian jäykkä vapa ja liian paksu siima vievät kalastuksen nautittavuuden.
- Käytä riittävän laadukkaita tuotteita. Kun elämäsi kala on kiinni, sitä ei kannata menettää välineiden vuoksi. Laadukkaat tuotteet tunnistat tuotemerkistä (esim. Rapala, Shimano, jne.) Myös kelojen ja vapojen takuu kertoo välineiden laadusta.
- Elävöitä vieheen uintia. Pidä kelauksessa taukoja, tee vavalla silloin tällöin pieniä nypäyksiä. Verrattuna tasaiseen kelaukseen saat enemmän kalaa!
- Käytä viehettä ,jolla pääset samaan vesikerrokseen (syvyyteen), jossa kalat ovat. Esimerkiksi jos kalapaikallasi on vettä 6 m ja kalat ovat pohjan tuntumassa, et todennäköisesti saa kalaa pintavieheellä.
- Opettele tuntemaan kalavetesi. Kokemuksen myötä opit tuntemaan alueet joissa kalat viihtyvät eri vuodenaikoina ja saalismääräsi kasvaa
- Opettele käsittelemään kaloja (kolkkaaminen, verestys, ruuanlaitto, kalan vapauttaminen, jne.)
- Älä pyydä kalaa enemmän kuin voit käyttää ruuaksi. Jos haluat jatkaa kalastusta, vapauta vahingoittumattomat kalat.

 

Kireitä Siimoja!