KALASTAJAN VUOSIKELLO – Kohdekala: Kuha (järvi)

Kun Lapissa pilkitään, etelämmässä pääsee jo avovesille. Lisäksi vuosien välillä on isojakin vaihteluita.

Rapala Seasons – Kalastajan Vuosikellon ensimmäinen avovesijakso, ”Jäiden lähdönaika”, on haasteellinen niin kalastuksen kuin kalustonkin kannalta. Pitkän talven jälkeen vesille lähtevät innokkaimmat kalastajat heti kun veneen saa laskettua vesille.

 Varhaisimmilla reissuilla odotukset saaliin suhteen kannattaa asettaa varsin maltilliseksi ja nauttia ensimmäisistä avovesireissuista. Vesille pääsyy saattaa olla hankalaa vaikkapa venerampin ollessa vielä jäässä. Tuulet liikuttelevat jäälauttoja tukkien venereittejä, vedessä kelluu jäälohkareita joihin on helppoa särkeä vene ja vesikin on armottoman kylmää, joten tämä ajanjakso edellyttää veneilevältä kalastajalta normaalia tarkempaa harkintaa. Toisaalta kevään ensimmäiset kalareissut, kuulaassa keväisessä säässä ovat onnistuessaan ikimuistoisia ja ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Kauden tunnusmerkit

- jäät sulavat, osa järvistä sekä virta-alueet sulavat nopeammin, varjoisissa paikoissa lunta ja  rannat ehkä vielä osittain jäässä
- kiurut saapuvat Suomeen, leskenlehdet kukkivat jakson loppupuolella ja purot solisevat
- pintaveden lämpötila jakson alussa 0 C astetta ja jakson lopussa 4 C astetta

Jään lähtö

Kaudelle tyypillistä

-lämpö ja veden alla kasvava valon määrä aktivoi kaloja talven jälkeen
-valon määrä lisääntyy merkittävästi auringon paistaessa
-tämän jakson aikana lämpimämmän veden alueet eli ”lämpötaskut” keräävät ravintokaloja ja kuhia, sekä muita petokaloja
-vaihtolämpöisinä kalat ovat liikkeiltään kankeita ja niillä saattaa olla pitkä paastojakso takanaan
-kuhien aktiivisuus vaihtelee päivästä toiseen rajusti. Päivä voi olla hyvä kun olosuhteet ja kalastustekniikka ovat kohdallaan, mutta seuraava päivä voi olla erittäin hankala

Pelican Predator

Mistä kuhat löytyvät

Lisääntyvä valo ja veden lämpiäminen aktivoi kuhia ravinnon hakuun. Valoisa, heikkotuulinen päivä aktivoi kuhia ja tuulinen ja synkkä sää passivoi niitä. Kuhat viettävät talven syvemmässä vedessä joten kauden alussa ne löytyvät läheltä talvehtimisalueitaan. Järvikuhat hakeutuvat ravinnon äärelle ja mielellään myös ympäristöään lämpimämpään veteen.

Pari peräkkäistä lämmintä ja tuuletonta päivää saattaa saada kuhat hakeutumaan myös pintaveteen syönnöstämään. Vesistöstä riippuen myös rantojen matalamman veden ”lämpötaskut” saattavat kerätä kuhien ravintokaloja ja niitä seuraavia kuhia, jolloin niitä varsinkin jakson loppupuolella saattaa tavoittaa jopa metrin syvyisestä vedestä.  

Kuha, jäiden lähtö

Jigikalastus

Kaikissa jigausmuodoissa (heitto-, vertikaali- ja drop shot -jigaus, jne.) vieheen pitää liikkua erittäin verkkaisesti ja rauhallisesti, jotta kylmästä kankeat ja vaihtolämpöiset kuhat ehtivät sen perään. Perusuitto saa olla lähes ilmeetöntä, ilman turhaa ”käsialaa”. ”Jäiden lähdön” aikaan kuhan tärppi on useimmiten lähes huomaamaton imaisu, joten välineiden on syytä olla herkät ja laadukkaat ettei tärpit jää täysin huomaamatta.

Kireitä Siimoja -poikien teorian mukaan kuha ei halua syödä pitkän paaston jälkeen suurikokoista saaliskalaa, vaan käynnistää ruuansulatuksen pienemmillä haukkapaloilla. Verkkaisesti uitettavat jigit saavat siis olla melko pieniä tai keskikokoisia. Kun kuhat ovat päässeet syömisen makuun, tämän jakson loppupuolella saattaa saada saaliiksi kuhia joiden vatsasta löytyy useita pikkukaloja.

Kuhat eivät kylmässä vedessä iske vauhdilla jigiin kiinni vaan ”imaisevat” sen suuhunsa, joten heittojigaajan on normaalia tärkeämpää käyttää niin kevyitä jigipäitä kuin mahdollista. Kylmässä vedessä kuhahanat saattavat aueta soppakalan verran pysty- eli vertikaalijigaamalla. Yleissääntönä voidaan pitää että kuhat tavoittaa jigillä kovilta tai kovahkoilta pohjanlaaduilta (esim. kova savipohja).

Vertikaalijigi

ProTip:

-tarkkaille veden lämpötilaa kaikuluotaimesta, etsi lämpötaskuja ja kuhan ravintokalaparvia
-muista jigauksessa kylmän veden hidas ja ilmeetön perusuitto
-kokeile vertikaali- eli pystyjigausta

Rapala seasons

Kireitä Siimoja!

Powered by:

rapala       pelicanstorm  sufixhumminbird  Shimano vmc    trigger     bluefox 

How to fish: 
0