Kalastajan aurinkolasit

Kalastusmukavuutta ja -tehoa sekä turvallisuutta parantavat Rapala-aurinkolasit on suunniteltu nimenomaan kalastajalle ja vesilläliikkujille. Ne tarjoavat suojaavat niin auringon säteilyä, vieheiden koukkuja, vapojen kärkiä kuin ajoviimaakin vastaan. Rapalan kalastajille suunnitelluista aurinkolasimallistosta löytyy ns. normaaleiden aurinkolasien lisäksi mallit silmälasien käyttäjille sekä ikänäöstä kärsiville. 

 

Kalastus vaatii aurinkolaseilta enemmän

Kalastajalle aurinkolasit ovat erittäin tärkeä varuste. Vedenpinnasta heijastuva valo on häikäisevää ja voimakasta, aiheuttaen jopa ”lumisokeutta” vesillä.  Venettä ajettaessa syytä nähdä kunnolla, joten häikäisyn lisäksi silmät on hyvä suojata niin lentäviltä hyönteisiltä kuin vesisateelta - joskus jopa lumelta ja rakeiltakin. Lisäksi lasien pitäisi kestää muuttuvia olosuhteita pakkasesta helteeseen, suolaa ja puhdistamista kenttäolosuhteissa. Rapala-aurinkolasien linssit on käsitelty naarmuuntumista ehkäisevällä pinnoitteella.

Kalastusolosuhteet ovat siis vaativammat kuin keskivertokäyttäjällä, joten kalastajan on syytä kiinnittää aurinkolasisen valintaan huomiota.

 

Aurinkolasien kolme käyttäjäryhmää


Rapala aurinkolasit

Kalastajia on erilaisia ja niin myös aurinkolasien käyttäjiä:

Normaalisti näkevät kalastajat

Rapala tarjoaa valikoiman tyylikkäitä vaihtoehtoja joissa on kaikki kalastajalle tärkeä ominaisuudet; polarisoivat linssit, linsseissä sandwich-rakenne, kalastukseen sopiva muotoilu, laadukkaat ja allergisoimattomat materiaalit sekä useita eri linssivärejä eri käyttöolosuhteisiin. Sovita itsellesi hyvin istuva ja silmääsi miellyttävä malli.

Silmälaseja käyttävät kalastajat

Omien silmälaisen päälle puettava Rapala Double -aurinkolasien ominaisuudet ovat samat kuin normaalinen Rapala-aurinkolasien, muotoilua lukuun ottamatta. Mallia valitessasi, sovita Double-aurinkolasit omien silmälasiesi päälle. Myös silmälasittomat kalastajat voivat käyttää hieman kookkaammalla kehyksillä varustettuja Rapala Double -aurinkolaseja. Erinomainen ja itseasiassa ainoa järkevä vaihtoehto kalastus- tai elämysoppaalle joka haluaa tarjota asiakkaalleen turvallisuutta lisäävät lainalasit osana omaa palveluaan.

Ikänäöstä kärsivät kalastajat

Päälisin puolin normaaleilta näyttävien Rapala BiFocal -aurinkolasien kaarevien, polarisoitujen linssien sisäpuolella, alareunassa on ikänäköä korjaavat linssit. Solmujen tekeminen tai vaikka Rapala-vieheiden uintisyvyystaulukon lukeminen onnistuu ilman erillisten lukulasien kaivamista esiin. Korjauslinssi on valettu suoraa varsinaiseen lasiin, joten optisesti ne ovat erittäin laadukkaat. Ulkonäöltään BiFocal-mallit ovat hillityn tyylikkäitä joten vierustoveri ei edes huomaa että kyseessä on ikänäköä korjaavat lasit.

 

Rapala-aurinkolasien perusominaisuudet


Rapala aurinkolasit

Toimivuus kalastuksessa

Rapala-aurinkolasien toimivuus koostuu niiden kaikkien ominaisuuksien yhdistelmästä. Koska Rapala-aurinkolasit on suunniteltu kalastajalle, niiden kaikki ominaisuudet on valittu vain kalastusta ajatellen. Makuja on monia ja ulkonäköseikoista voidaan olla useampaa mieltä, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan Rapala-aurinkolasit ovat kalastajan valinta.

Polarisoivat linssit

Poistavat häikäisyä ja auttavat näkemään veden alle parantaen näin kalastustehoa sekä turvallisuutta.

Linssien sandwich-rakenne ja optinen laatu

Optinen laatu on olennainen osa aurinkolaseja. Huonot linssit aiheuttavat voivat aiheuttaa mm. päänsärkyä käyttäjälleen. Kaikki Rapala-aurinkolasien linssit täyttävät eurooppalaisen EN1836 -standardin vaatimukset.

Rapala-aurinkolasien linsseissä polarisoinnin ja suodatuksen tekevät kalvot ovat linssien sisällä. Ne ovat turvassa mekaaniselta rasitukselta ja kulumiselta. Tämän ansioista esimerkiksi lasien peseminen ei kuluta näitä aurinkolasien toiminalle tärkeitä kalvoja.

100 % UV-suodatus

Rapala -aurinkolasien linssit ovat 100 % UVA- ja UVB- suojaavia. Riippumatta linssin materiaalista joka vaihtelee tuoteperheittäin, niissä on naarmuuntumista ehkäisevä pinnoite.

Useita vaihtoehtoisia linssivärejä

Rapala-aurinkolaseja on saatavana usealla erivärisillä linsseillä varustettuna. Oikea linssiväri riippuu valaistuksesta ja käyttö-olosuhteista. Valaistus vaihtelee kesäisen, kirkkaan keskipäivän auringonpaisteesta aina sumuisen illan hämäryyteen asti. Valon kirkkauden lisäksi heijastukset vaihtelevat metsälammen vihreydestä tropiikin sinisen taivaan heijastukseen. Aktiivikalastaja tarvitseekin useat erilaiset aurinkolasit eri valaistus- ja käyttöympäristöihin (veden ja pohjan väri, heijastusten väri).

Rapala aurinkolasit - värivaihtoehdot
Perusvärit:
harmaa linssi – toistaa värit hyvin. Suhteellisen neutraali ja vaalea, sopii hyvin yleiskäyttöön. Hyvä valinta kalastajille ja autoiluun.
ruskea linssi – korostaa kontrasteja ja näyttää pohjanmuodot selvästi
keltainen linssi – suurentaa kontrastin tajua, koska poistaa näkyvissä olevan sinisen spektrin osan. Suositellaan kalastajalle toisiksi laseiksi, käytettäväksi puolipilvisellä, pilvisellä sekä sumuisella säällä ja hämärässä.
sininen/vihreä peililinssi – tarkoitettu ensisijaisesti suoraan, kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Poistaa erityisen hyvin vedenpinnasta häiritsevät siniset ja vihreät heijastukset.

Kehykset

Kehyksen muotoilulla, rakenteella ja materiaalivalinnoilla ratkaistaan kehyksen ulkonäön lisäksi sivuheijastuksilta suojaavuus ja istuvuus. Sivulta tuleva heijastus ehkäistään kehyksen muotoilulla ja lisäksi linsseissä on takaheijastusta poistava ominaisuus. Rapala-aurinkolasien sangat on muotoiltu siten että sangat joustavat jousisankojen tavoin ja lasit lähellä kasvoja ja kehykset on muotoiltu hillityn sporttisesti.

 

Pidä aurinkolasisi kunnossa

Pidä aurinkolaseistasi hyvää huolta ja saat pitkäaikainen kalastuskumppani joita ilman ei voi lähteä vesille.

  • - pese lasit puhtaalla, haalealla vedellä. Käytä tarvittaessa saippuaa.
  • - kuivaa linssit pehmeällä kankaalla
  • - älä päästä kemikaaleja laseille (esim. hyttysmyrkky, aurinkovoide, jne.)
  • - älä jätä laseja suoraan auringonpaisteeseen (esim. auton kojelaudalle) tai muuhun kuumaan paikkaan
  • - säilytä laseja kotelossa tai kangaspussissa

Kireitä Siimoja!