Kaikuluotain avaa pilkkijälle uusia näkymiä

Humminbird Helix ICE 5 DS Chirp GPS G2

Teksti: Teemu Koski 

Yhä useammasta ahkiosta pilkistää nykyään myös kaikuluotain. Eikä suotta, luotain on erinomainen apuväline varsinkin välivedessä liikkuvien ajoahventen pyynnissä. Jos tavoitteena on saada entistä useammin pannukarkeaa paistettavaksi kannattaa uhrata hetki aikaa pilkkikaikuun tutustumiselle.

 

Pilkkikaiku

Pilkkikaiun pitää olla helposti liikuteltava ja anturin asettua avannossa suoraan. Pilkkikäyttöön suunnitelluissa laitteissa näyttö, akku ja anturi kulkevat pienessä laukussa pulkassa tai kädessä. Kalastuksen alkaessa näyttö lasketaan jäälle ja anturi solautetaan pilkkireikään johon se jää kaapelissa olevan kohon varaan kellumaan. Anturi on hyvä passata asettumaan jään alareunan tasalle, mistä sen voi  kalan iskettyä helposti nostaa jäälle.

Humminbird Helix ICE 5 DS Chirp GPS G2

Teknologia itsessään ei eroa tavallisesta kaikuluotaimesta mitenkään. Sopivan luotaimen omistaja tarvitsee siis vain pilkkianturin ja pienen virtalähteen. Esimerkiksi 7,5 ah akku riittää 5- tai 7-tuumaiselle laitteelle useaksi päiväksi. Moni onkin rakennellut oman virityksensä pieneen kylmälaukkuun tai muuhun rasiaan.

Kesällä sama laite palvelee venekäytössä ja kulkee talvella pilkkijäillä. Tai vaihtoehtoisesti, hankkimalla pilkkikaikuun tavallisen anturin ja tälle yksinkertaisen laitatelineen, saa pilkkikaiusta helposti veneeseen ilman ruuveja tai sähkötöitä kiinnitettävän laitteen.

Humminbird imukuppianturi

Kaikupilkinnän tekniikasta

Luotaimesta on eniten hyötyä isoja ahvenia tavoitellessa. Isompi raitapaita viettää suurimman osan talvesta välivedessä, muikku- ja kuoreparvien liepeillä. Pienissä parvissa viihtyvät kalat ovat jatkuvassa liikkeessä ja näiden etsinnässä luotaimesta on verraton apu.

Kaikuluotain paljastaa onko alueella kalaa vai ei, ja millä tuulella appurat tai kuhat ovat. Lähtötilanne on yleensä tyhjä näkymä ja kalat pitää houkutella reiälle kalastamalla. Moni aloittaa tuttuun tapaan pohjan tuntumasta pilkkiä pikkuhiljaa nostaen. Toinen hyvä keino on aloittaa suoraan valon ja varjon rajalta, joka esimerkiksi humuksisissa vesissä asettuu noin 2-4 metrin syvyyteen. Peto liikkuu valon ulottumattomissa, etsien vaaleaa taivasta vasten erottuvaa saalista ja varsinkin ahven saattaa nousta katsomaan pilkkiä monen metrin päästäkin.

Usein muutama minuutti reiällä riittää. Jos kukaan ei tule pilkkiä katsomaan, ei paikalla ole kaloja. Ja syöntipäivän sattuessa ahvenet suorastaan hyökkäävät pilkkiin. Kaikuluotain kuitenkin paljastaa varsinkin sen, miten harvinaisia tällaiset syöntipäivät ovat. Usein kala saapuu paikalle hiljaa ja arkaillen ja vain tuijottaa pilkkiä. Ja tässä kohtaa peli menee mielenkiintoiseksi: Ei nimittäin ole lainkaan yhdentekevää, miten pilkkiä heiluttelee. Kalan mielentilasta riippuen sopiva nykäys oikeaan aikaan saattaa laukaista aivan päinvastaiset reaktiot kalan joko iskiessä kiinni tai poistuessa paikalta. Parven löytyessä ahven toisensa jälkeen saattaa käydä pilkkiä katsomassa, jolloin kalastaja pääsee kokeilemaan erilaisia tekniikoita kohteensa höynäyttämiseksi. Ja kun herkinkään väristys ei tuo tulosta, kannattaa kokeilla liikkeen pysäyttämistä heti kun ruudulle ilmestyy kalasta kertova viiva: ahven kiipeilee pilkille omia aikojaan, tutkailee hetken ja ehkä jopa imaisee pilkin kitaansa.

Ja vaikka jäänalinen palaute olisi lähinnä torjuvaa, kannattaa paikka painaa mieleen ja viettää illan viimeinen tunti aina paikalla missä nähtiin eniten kalaa. Paikkatiedosta päästäänkin seuraavaan kappaleeseen.

Dual Spectrum näkymä

Humminbird Helix ICE 5 DS Chirp GPS G2

Humminbirdin nimihirviön takaa löytyy loistavilla ominaisuuksilla varustettu pilkkikaiku.

Kirkas värinäyttö, laadukas Dual Spectrum CHIRP-anturi ja mahdollisuus tallentaa omia syvyyskarttoja reaaliaikaisesti ovat pilkkijälle käyttökelpoisia ominaisuuksia.

Näyttö säilyy luettavana myös kirkkaalla kelillä ja Dual Spectrum-anturin erottelukyky on sarjassaan huippuluokkaa. Tämän ansiosta Helix tarjoaa vakiona aiemmin vain kalliilla erikoisantureilla saavutetun tarkkuuden.

Pilkkijä hyötyy tästä erityisesti: kuva on terävärajaista ja selkeää, eikä mene tukkoon vaikka viehettä ihmettelisi useampikin kala samaan aikaan.

Plotterin ansiosta kalapaikan etsiminen on yhtä helppoa kuin veneellä ja syvyyskarttaa piirtävä Autochart Live-ominaisuus on myös pilkkijälle hyödyllinen. Sillä kalapaikasta saadaan tehtyä monin verroin merikortteja tarkempi kartta, joka paljastaa pienetkin poikkeamat penkan tai pakan muodossa. Tallentamalla syvyystiedon jokaiselta reiältä alueesta kertyy pikkuhiljaa kartta jonka avulla kalastus on helppo keskittää tarkasti halutulle syvyysalueelle. Data tallentuu erilliselle Zero Line-kortille, jonka voi siirtää laitteesta toiseen tai datan kopioida toiselle kortille. Näin veneellä ajetut kartat ovat käytössä myös talvella, tai karttoja voi jakaa kavereiden kesken.

Nämä ominaisuudet tekevät  Helix Ice:sta oikean pilkkikaikujen pikkujättiläisen ja se on ehdottomasti huomioitava laite pilkkikaikua etsivälle.

 

Kannattaa kokeilla

Moni saattaa vierastaa ajatusta kaikuluotaimen raahaamisesta jäällä, mutta kokeilematta laitetta ei kannata tyrmätä. Kaiusta on korvaamaton apu juuri isompien ahventen ja kuhien pilkkimisessä, ja se tuo myös lisää jännitystä harrastukseen. Kun pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan kalojen edesottamuksia pilkin liikkeisiin, voi kokeneinkin konkari huomata kämmentensä kostuvan. Ja ison kalan kanssa käydyn lähikamppailun jälkeen vapaa puristavat sormet saa vääntää auki vaikka kala olisi jättänyt iskemättäkin.

 

Teksti: Teemu Koski

 

Tuoteryhmät: 
Kalastustyylit: 
Ajankohdat: