Heittokalastuksen perusteet

Heittokalastuksen perusteet -videolla Kalakummi Peltsi ja Team Shimano Finland -kalastusopas Juha Happonen esittelevät heittokalastusta veneestä käsin pienellä järvellä.

Katso Heittokalastuksen perusteet video


Videoon liittyvät lisämateriaalit:

Kalastussarjan kokoaminen ja sillä kalastaminen –artikkeli neuvoo kädestä pitäen ja videoiden avulla miten pääset alkuun avo-eli haspelikelan ja -vavan kanssa. Tutustu artikkeliin täältä

 

Solmuoppaassa on ohjeet yleisimpien kalastajan solmujen tekemiseksi. Mukana on myös Juha mainitsema Palomar-solmu. Tutustu solmuoppaaseen täältä

 

Team Shimano Finland -kalastusopas Juha Happonen käy videolla läpi omat luottovieheensä heittokalastukseen:

Blue Fox Vibrax -lippa


Lippa on hyvä viehe ahvenelle (koot 1 ja 2) sekä myös hauelle (koot 3 ja 4).

Blue Fox Inkoo -lusikkauistin

Inkoo on klassinen, metallinen lusikkauistin. Valitse oikea koko vapaasi merkityn heittopainon (esim. 10-30 grammaa) puitteissa. Haulle sopivia kokoja ovat Inkoon koot 7 cm/18 g ja 7,5 cm/26 g.

Rapala Minnow Spoon -ruohikkosuojattu lusikkauistin

Ruovikot ja kasvustot tarjoavat hauelle suoja- ja väijypaikkoja. Normaalin vieheen koukut jäävät kiinni ruovikkoon mutta Minnow Spoon eli ”Minnari” on ruovikoissa kuin kotonaan. Sen koukku on suojattu metallisella viiksellä joka estää ruohoja tarttumasta koukkuun mutta hauen puraistessa se joustaa sopivasti.

Rapala Team Esko -vaappu


Team Esko -vaappu on yksi suomalaisen kalastuksen suurista nimistä. Se pyytää haukea, ahventa, kuhaa, taimenta ja lohta. Team Esko ei ole koskaan huono valinta siiman päähän.

Rapala X-Rap -vaappu

X-Rap -vaappu on 2000-luvun menestyjäviehe. Se on valittu Erä-lehden ”Vuoden vieheeksi” sekä hauelle että taimenelle. Lisäksi sillä on pyydetty järvilohen Suomen Ennätys. X-Rap on alkujaan suunniteltu juuri heittokalastukseen. Siinä on kalaa houkuttava uinti suoralla kelauksella mutta sen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa myös eloisammassa uitossa. Valitse vaikkapa 10 cm tai 12 cm versio. X-Rap –vaapusta on saatavana myös pitkällä uintilistalla (kuvassa keskellä)  varustetulla syvemmälle sukeltavana X-Rap Deep –versiona.

Storm Suspending WildEye Swim Shad eli “Suspi” – välivesijigi

”Suspia” on kutsuttu ”vuosisadan haukivieheeksi”, jota se epäilemättä onkin. Se on muuttanut suomalaista hauen kalastusta ja se onkin pakollinen lisä hauen kalastajan viehevalikoimaan. Käytä katkokelausta: heitä, anna vajota, kolme kammen kierrosta, parin sekunnin tauko, kolme kammen kierrosta, tauko, jne. Kesällä lämpimässä vedessä nopeampaa uittoa lyhyemmillä tauoilla ja keväisin sekä syksyisin viileässä vedessä uittoa hidastaen.

Storm ProShad -jigi

Hauki, kuha tai ahven – Pro Shad on oikea valinta. Jigejä ei uiteta välivedessä kuten muita vieheitä vaan niillä pomputellaan pohjassa, jonka välittömässä läheisyydessä petokalat usein viihtyvät. Tutustu jigikalastukseen tarkemmin Kireitä Siimoja -sivustolla artikkeleiden ja videoiden avulla.

 

Vieheen valinta on vaikeaa, mutta kokeneempien vinkit auttavat. Katso TOP 3 -vieheet per kalalaji (hauki, ahven, taimen, kuha)

Rapala Top 3 Viehevinkit

Storm Top 3

Storm Top 3 Viehevinkit

Kireitä Siimoja!