Erityisen pienet vieheet ovat tehokkaita tietyissä olosuhteissa. Jos kalat ovat pieniä, arkoja tai heikolla syönnillä, pienikokoinen UL- eli Ultra Light -viehe on kokeilemisen arvoinen.
Drop Shot -jigaus
Drop Shot- eli pohjapainojigaus on erittäin monipuolinen kalastustekniikka. Kohdekalat ovat yleensä kuha- ja ahven, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä vaikkapa koskitaimenelle tai kirjolohelle. Yleisin sivusaalis on hauki, mutta myös lahna sekä muut ”pöhkökalat” saattavat nykiä siiman päässä. Nämä sivuosumat ovat vain osoitus drop shot -tekniikan pyytävyydestä jota kalastaja voi hyödyntää omiin tarkoituksiinsa.
Drop Shot -jigauksessa viehettä ei yleensä lasketa pohjaan vaan vain pohjapainon avulla pidetään pohjatuntuma. Itse viehe koukkuineen liikkuu 10-150 cm pohjan yläpuolella. Tekniikan etuina on mm. hyvin saman tyyppinen perusuitto veden syvyydestä riippumatta (pohjapaino valitaan veden syvyyden ja uittotyylin mukaan). Drop Shot -tekniikka mahdollistaa kalastuksen erittäin hitaasti ja pienillä jigeillä sekä myös peitteisillä (pohjakasvillisuutta, kivikoita, yms.) pohjilla.
Drop Shot -rigi
Drop Shot -rigi koostuu koukusta, siimatapsista ja pohjapainosta.
Drop Shot -koukku
Drop Shot -koukkuja on erilaisia, mutta parhaiten toimii malli, jossa koukkuun on yhdistetty leikari (katso kuva). Tämä ratkaisu vähentää siiman kiertymistä ja sallii jigin liikkua vapaammin.
Mikäli käytetään kookkaampaa jigiä, pitkävartinen offset -versio on myös käyttökelpoinen.
Jos kuhat ovat passiivisia, uittotekniikka tai vieheen väri on väärä, kalat saattavat vain nyppiä jigin pyrstöä. Tällöin yksi mahdollisuus on käyttää erillistä apu- eli stinger -koukkua. Apukoukun haittapuolia ovat sotkut siiman kietoutuessa sen ympärille sekä lisäpainon vaikutus jigin liikkeeseen ja sitä kautta pyytävyyteen.
Pohjapaino
Drop Shot -painossa on erikoismuotoiltu hahlo, jonka väliin siima lukittuu ilman solmua. Tämä mahdollistaa vieheen ja pohjan välisen etäisyyden nopean, portaattoman säädön. Painoja on pyöreitä ja pitkulaisia.
Pohjapainon voi valita ”metri syvyyttä, gramma painoa” -säännöllä tai se voi olla myös hieman painavampi. Lisää painoa tarvitaan mikäli:
- halutaan painon laahaavan koko ajan pohjaa pitkin
- kalastetaan virtaavassa vedessä
- halutaan kalastaa nopeasti
- kovan tuulen tai korkean aallokon vuoksi jolloin pohjakontaktin havainnointi on helpompaa
Peruskalastuksessa painoa ei kannata ylimitoittaa, koska erityisesti kuha voi olla hyvin tarkka jigin putoamisnopeuden suhteen (mikäli viehettä uitetaan nostamalla paino irti pohjasta).
Jos drop shot -paino irtoaa siimasta toistuvasti, sen lankalenkki on todennäköisesti vääntynyt. Ensiavuksi siimaan kannattaa sitoa solmuja esim. 10 cm välein ja kiilata paino solmua vasten. Myös jigikoukun alapuolella olevan tapsin vaihtaminen paksummasta monofiilisiimaan helpottaa painon paikoilleen kiilaamista.
Siimat ja tapsit
Drop Shot -kalastuksessa ohut siima tuo kalastukseen herkkyyttä. Esimerkiksi 0,08-0,12 mm paksu monikuitusiima kevyellä 500-2000 -kokoluokan haspelikelalla on varma valinta.
Runkosiiman ja koukun väliin lisätään pätkä fluorocarbon-siimaa joka kestää kulutusta paremmin kuin monikuitusiima. Tämän tapsin pituus voi olla 15 cm tai enemmän.
Tapsisiimana koukun ja pohjapainon välillä voi käyttää vaikkapa 0,30 mm paksua monofiili- tai fluorocarbonsiimaa.
Vavat ja kelat
Drop Shot -jigausta voi kokeilla normaalilla jigivavalla ja -kelalla sekä siimalla. Mikäli kiinnostus herää, parhaaseen tulokseen pääsee tähän kalastustyyliin tarkoitetuilla välineillä. Usein drop shot -jigaus on passiiviselle kalalle tarjottava salainen ase jolloin välineiden mitoitus ja herkkyys korostuvat. Keveys on herkkyyttä
Drop Shot -vavoissa on herkkä kärki, joka mahdollistaa vieheen värisyttämisen liikuttamatta sitä eteenpäin. Aihion tyvessä on voimaa kalan väsyttämiseen.
Kelaksi valitaan 500-2500 kokoluokan avokela.
Tämän artikkelin lopussa on esitelty Kireitä Siimoja -testiryhmän testaamia, toimiviksi havaittuja drop shot -yhdistelmiä.
Perustavat koukuttaa jigi
Koukutustapoja on useita riippuen käytetystä jigistä ja koukusta.
Vieheen uittokorkeus
Jos kalastetaan kirkkaassa vedessä, koukun ja pohjapainon välistä etäisyyttä voidaan kasvattaa. Tällöin pohjan lähellä uivat kalat näkevät vieheen kauempaa yläviistoon saalista tähyilleessään. Jos kalat ovat passiivisia ja murjottavat pohjassa tai vesi on sameaa, on viehettä syytä siirtää lähemmäs pohjaa.
Myös käytettävän vavan pituus asettaa omat rajoituksensa tapsin pituudelle. Noin kaksimetrisellä vavalla voi heittää vaivatta vielä vajaan metrin pituista tapsia. Pidempää vapaa käytettäessä välimatka pohjapainon ja vieheen välillä voi olla jopa 1,5 metriä.
Tapsin pituutta säädettäessä kannattaa huomata, että esimerkiksi 50 cm tapsi ei tarkoita että viehe oli puolen metrin korkeudessa pohjasta, koska siima tulee viistosti veteen heittosuunnasta.
Drop Shot -jigin uitto
Drop Shot -jigaamisessa, aivan kuten perusheittojigaamisessakin, kannattaa aktiivisesti etsiä päivän ”nuottia” eli etsiä pyytävintä viehetyyppiä, -väriä ja tapaa uittaa jigiä.
*Kylmässä vedessä tai passiiviselle kalalle drop shot -jigiä voi uittaa hitaasti, käytännössä pitäen paikallaan.
*Drop Shotilla voi kalastaa rivakasti suurentamalla pohjapainoa ja uittamalla nopeasti. Näin voidaan haarukoida suurin vesialue nopeasti.
*ravistelu, kelauitto, vavalla nostelu - sekä näiden yhdistelmät, eri nopeuksin ovat tapoja uittaa drop shotia. Kokeile rohkeasti ja löydä päivän nuotti.
TESTATTUJA JA TOIMIVIKSI HAVAITTUJA DROP SHOT -YHDISTELMIÄ
Kireitä Siimoja -hahmot ovat päässeet tutustumaan erilaisiin drop shot -vapoihin. Tässä esittelemme muutaman toimivaksi havaitun yhdistelmän:
MONIPUOLINEN: Shimano Yasei White Drop Shot 195cm -avokelavapa
*tunnokas ja kevyt yhdistelmä jolla onkii niin kuhat kuin ahvenetkin. Vavassa vääntö riittää reilumman kokoiselle kuhalle, vaikka kärkiosa on herkkä. Suurin kohdalle osunut testiryhmäläinen oli 115 cm pitkä hauki joka iski kuhan kalastuksen sivutuotteena.
*maksimi jigin uittokorkeus noin 80 cm.
AHVENELLE: Shimano Yasei Red AX Perch 190 cm -avokelavapa
*erityisesti ahvenen kalastukseen suunniteltu vapa toimii drop shotin lisäksi myös vaappuja, lippoja ja normaaleita jigejä käytettäessä. Hyvä valinta mikrojigeillä drop shottaamiseen. Yli 2,5 kg kuhan kanssa vavasta loppui vääntö kesken.
*Jaksaa heittää pienehköjä jigejä 14 g puntin kanssa.
*maksimi jigin uittokorkeus noin 50 cm.
ULOTTUVA: Yasei Red AX Drop Shot 250 cm -avokelavapa
*pitkä, kevyt ja tunnokas vapa takaa pidemmät heitot rannalta käsin. Tarvittaessa jigin saa uimaan todella korkealla pohjan yläpuolella
*kalan ohjaaminen on helpompaa pitkällä vavalla.
*pitkä vapa mahdollistaa jyrkän siiman tulokulman veteen.
*maksimi jigin uittokorkeus pojasta noin 150 cm!
Siimasuositus
Lyhyempien vapojen kanssa käytettäväksi suosittelemme laadukkaita ja keveitä 1000-kokoluokan avokeloja. Siimoiksi vaikkapa Sufix Matrix Pro tai Power Pro -monikuitusiimaa paksuudessa 0,08-0,12 mm. Yasei Red AX Drop Shot 250 cm -vavan kanssa tulee myös kyseeseen 2000-2500 -kokoluokan kela.
Kireitä Siimoja!