Uudella paikalla

On aina jännittävää mennä uudelle kalapaikalle, varsinkin sellaiselle mistä ei ole oikein mitään kunnon tietoa etukäteen. Pitää vaan mennä kalavehkeiden kanssa paikan päälle ja ruveta kalastamaan. Pikkuhiljaa alkaa uuttaa tietoa kerääntymään ja joka reissulla oppii jotain uutta.

Olen jo pitkään pyöritellyt mielessäni ajatusta, että pitäisi mennä kalaan eräälle pikkulammelle jossa en ole ikinä ennen käynyt. Eilen oli sitten aika lähteä tutustumaan tuohon lampeen ja sen kaloihin.
Sääennustus lupasi nousevaa painetta ja auringonkin pitäisi käydä pariin otteeseen näyttäytymässä. Ennusmerkit lupasivat siis hyvää.
Hauki

Kalastuskin alkoi lupaavasti, kun ensimmäinen tärppi tuli jo heti aamuhämärissä. Kala vei siimaa ja tein mielestäni hyvän vastaiskun. Ei kuitenkaan pysynyt kiinni. No ei muuta kuin vapa uudestaan pyytämään. Nyt oli hyvä hetki juoda aamukahvit. Siinä ehti sitten juoda rauhassa toisenkin kupin kahvia sillä tärppejä ei kuulunut eikä näkynyt ja vipat saivat olla ihan rauhassa. Noin kolmen vartin kuluttua tuli kuitenkin tärppi ja taas samaan vapaan. Kuollut särki oli ilmeisesti nyt SE juttu. Tällä kertaa kala pysyi kiinni ja pian reiästä nousi about kolmen kilon keltavatsainen hauki.

Sääennustuksessa luvattua aurinkoa ei näkynyt missään, vaan taivaalla oli paksu harmaa pilviverho. Edellisinä päivinä puhaltanut lämmin virtauskin tuntui muuttuneen kylmäksi pohjoistuuleksi. Oli pakko ruveta liikkumaan kunnolla, että pysyy lämpimänä. Otin kairan ja tasapainovavan mukaan ja suuntasin lammen toiseen päähän. Jospa vaikka Kaimaaniin tärähtäisi joku hauki, samalla tulisi vähän luodattua lammen syvyyksiä. Heiluttelin vapaa vajaan tunnin verran pitäen samalla silmällä vippoja. Tärppejä ei kuitenkaan kuulunut kummallakaan suunnalla. Pohjoistuuli vain yltyi eikä auringosta ollut mitään havaintoa, kohta voisi jo kerätä kamat ja lähteä kotiin.

Juuri kun rupesin pakkaamaan kamoja, kuului vapojen suunnalta kilahdus ja näin kuinka vippa painui alas ja ponnahti sen jälkeen ylös. Se oli viereinen vapa siitä missä oli aikaisempi tärppi. Lammen hot spot alue?
Näin jo kaukaa kuinka vapa nyökkäili, juuri se vapa jossa oli päivän suurin särki syöttinä; nyt voi olla iso. Tartutin kalan saman tien. Kiinni pysyi, mutta ei tuntunut isolta. Matolla hauki näytti noin parikiloiselta. Kova halu sillä kuitenkin tuntui olla kasvaa, kun oli napannut n. 300 g särkeen.

En enää laittanut uutta syöttiä, vaan keräsin loputkin vehkeet pois. Viimeisen vavan luona alkoi aurinko kurkistelemaan pilvien takaa ja kotiin päästyäni olivat pilvet kokonaan hävinneet ja aurinko paistoi täydeltä terältä.

Kalastustyylit: 
Kirjoittaja: 
Juha Ojaharju