Toukokuista silakan litkausta

Toukokuista silakan litkausta

Ensimmäinen kesälomaviikkoni startattiin käyntiin mitä leppoisimmalla päivällä. Toukokuisen auringon lämmittäessä kasvojamme kuljimme Paraisten hiekkarantaa kohti laiturin nokkaa. Tiedossa oli siis kesälomani avaus ja silakanlitkausta rennolla meiningillä. Isäni oli kaverinani mukana, mutta puolikuntoisena leikkauksesta toipuvan jalan vuoksi. Emme olleet isäni kanssa ainoat innokkaat onkijat, sillä laituri olikin jo täynnä muitakin kalastajia. Eläkeläispäiviään viettämään tulleet kalamiehet nostivat täydet litkat kertatoisensa jälkeen ylös ja heidän ämpärinsä pursusivat silakoita. Toinen litkamme olikin takkuuntunut ikävästi matkalla, joten se vaati hieman työstämistä heti alkuun. No, vaikeuksien kautta voittoon. Näpäkkä heitto ja litka pinnan alle. Muutamaa sekuntia pidempää aikaa ei tarvittu, kun ensimmäinen nälkäinen näpäytti syöttiin. Kelatessani litkaa ylös matkan varrella muutkin koukut täyttyivät silakoista. Ensimmäinen satsi ylös ja ämpäriin.

Kupposta kuumaa kahvia nauttiessani huomasin uuden vieraan ilmestyneen meidän kalastajien luokse. Ruokailemaan tullut Algot-kissa tuli tervehtimään meitä. Emme voineet vastustaa suuria silmiä ja pehmeää kehräystä, joten annoimme Algotille silakka maistiaiset. Vaan eipä yksi silakka kollille riittänykään. Tuore kala taisi olla tälle kissalle suurinta herkkua. Kalantulo jatkui aktiivisena edelleen, joten omilla kissoillani Ninnillä ja Vivillä olisi siis myös herkkuhetket kotona edessä. Tosin minun kissojeni kohdalla kalat vaativat perkauksen ja paloittelun, sen verran diivoja tytöntylleröt ovat. Silakka ämpäri alkoi täyttymään nopeaa vauhtia, syönti oli niin nälkäistä ja aktiivista. Silakan koko vaihteli suuresta hyvin pieneen. Aikaa oli kulunut jo vuosia, kun viimeksi olin litkaamassa. En muistanutkaan että se on näin mukavaa ja leppoisaa puuhaa. Helppoa, rentoa ja saalista riittää.

Kalastimme ämpärin täpötäyteen ja päätimme päivämme antamalla Algotille vielä yhden silakan ja isot rapsutukset. Illalla herkuteltaisiin, ruisjauhoilla leivitetyt silakat ja tietenkin voissa paistettuna. Kylkeen raikas tilli-kermaviilikastike ja itsetehty perunamuusi. Sain jo muutaman seuraavan kalareissun suunnitteille, niistä luvassa myös reissukertomusta blogin merkeissä. Nautitaan kaikki rennoin fiiliksin alkukesästä, mutta pidetään ne siimat kireänä vesillä!

Kirjoittaja: 
Jasmin
Kuuma vinkki: 
0