Akkuporakoneella kairaaminen

Akkuporakoneella kairaaminen

Akkuporakoneiden kehittyessä niiden käyttö yleistyy nopeasti jääkäytössä. Niillä reikien teko jäähän on nopeaa ja tehokasta. Vaikka reikiä tekisi puolen sataa kerralla, sähkökairaajalle ei tule hiki. Oikeilla välineillä myös halkaisijaltaan suurikokoiset reiät onnistuvat vaivatta. Nivelkulumista tai -vammoista kärsivät hyötyvät moottorilla kairaamisesta koska konekairaaminen ei rasita niveliä samaan tapaan kuin käsikairaaminen.

EI KANNATA OLLA TYHMÄ

”Tein itse ja säästin” -akkukairaviritysten lisäksi myös kaupan on kaiken kirjavaa laitetta, joista osa on suorastaan vaarallisia. Viranomaiset puuttuvat näihin, mikäli vahinkoja tapahtuu tai joku havaitsee tuotteen vaaralliseksi. Testaamattomia ja ennen kaikkea halpoja virityksiä tulee aina lisää, joten näitä käyttäjän kannalta ei niin hyviä tulee aina olemaan. Epäkelvot viritelmät ovat repineet peukaloita ja työllistäneet käsikirurgeja ympäri Suomea jo parin talven ajan.

Vähimmäisvaatimus on akkuporakone, jossa on apukahva. Nykyaikaisessa akkuporakoneessa on sen verran vääntöä, että ranteet ovat kovilla, joten molemmille käsille pitää saada pitävä ote. Mistään pyörivästä osasta (esim. kairan runkoputki) ei saa ottaa kiinni missään vaiheessa (ei edes pumpatessa sohjoa ylös reijästä)! Aluksi voi tuntua, että hyvinhän se kairan runkoputki pyörii nahkarukkasen sisällä, mutta kitka lämmittää rukkasta ja seurauksena on takertuminen josta voi hyvällä tuurilla selvitä vain rukkasen peukalo-osan repeämällä. Huonolla tuurilla myös peukalo on irronneessa osassa. Akkuporakoneen apukahva on siis aivan välttämätön varuste turvallisuuden kannalta.

Toinen tärkeä asia on sovitin, jolla kaira liitetään akkuporakoneeseen. Se on yhdistelmän vaatimattomimman näköinen ja edullisin osa, mutta sen rakenne on kriittinen turvallisuuden kannalta. Sovittimessa ei saa olla ulkonevia ruuveja tms. joihin vaatteet voivat takertua. Suojalevy estää kairan putoamisen avantoon ja estää vaatteiden joutumisen liian lähelle pyöriviä osia. Suojalevyn tulee päästä pyörimään vapaasti, ettei se toimi tylsän sirkkelin tavoin – tämä onkin helppo tarkastaa ja kaupassa! Lisäksi sovittimen tulee murtua riittävästi rasitettuna eli se toimii sulakkeen tavoin suojaten kairaajaa loukkaantumiselta sekä kairaa ja akkuporakonetta hajoamiselta.

 

Video: Opastusvideo turvalliseen akkuporakoneella kairaamiseen.

AKKUPORAKONEKAIRAN OSAT

Sähkömoottorikaira koostuu kolmesta osasta:

- akkuporakoneesta
- sovittimesta jolla väännin ja kaira liitetään yhteen
- jääkairasta terineen

Näissä jokaisessa on omat tekijänsä jotka tekevät niistä soveltuvia tai soveltumattomia sähkökairaamiseen. Ja tunnetusti kokonaisuus on osiensa summa.

 

Akkuporakone, sovitin laippoineen ja kaira.

AKKUPORAKONE

Akkuporakoneita on satoja erilaisia. Kaikki niistä eivät ole soveltuvia jääkäyttöön. Akkuporakonetta kairaamiseen valittaessa kiinnitä huomiota seuraaviin:

- riittävä vääntömomentti. Miniminä voidaan pitää 18 V/60 Nm konetta.
- apukahva on turvallisuuden kannalta välttämätön. Nykyaikaisessa akkuvääntimessä on niin paljon tehoa, ettei sitä pysty hallitsemaan ilman kunnollista apukahvaa.
- akkuvääntimen tulee olla kairaamiseen soveltuva. Varsinkin isompia reikiä (7” ja isompia) tehdessä itse kairaosa painaa useita kiloja. Kaikki akkuvääntimet eivät kestä tätä painoa, joten kone saattaa vioittua kairaa nostettaessa.
- aktiivikäytössä akkujen tulee käytännössä olla vähintään 18 V / 4 Ah. Kahdella akulla pärjää aika hyvin koko päivän.
- akkuporakonetta hankittaessa kannattaa tarkastaa onko takuu voimassa kairakäytössä.

 Tämän artikkelin lopussa on mainittu testatusti toimivia akkuporakoneita jotka soveltuvat jääkäyttöön.

Halutun reiän koko

 

SOVITIN

Sovittimella akkuporakone ja kaira sovitetaan toimimaan yhdessä. Sovitinta valitessasi kiinnitä huomiota näihin:

- sovittimessa tulee olla mitoitettu murtolujuus. Sen tulee siis toimia sulakkeen tavoin suojaten yllätystilanteessa kairaajaa loukkaantumiselta sekä akkuporakonetta ja kairaa hajoamiselta
- sovittimessa ei saa olla ulkonevia ruuveja tai muita ulokkeita jotka voivat takertua vaatteisiin.
- kannattaa suosia sovittimia joissa on pyörivä suojalevy joka estää kairaosaa sukeltamasta avantoon, mikäli kaira irtoaa akkuporakoneen istukasta. Suojalevyn toinen tehtävä on estää vaatteiden joutuminen liian lähelle pyörivää kairaa ja akkuvääntimen istukkaa. Suojalevyn tulee olla vapaasti pyörivä, ettei se toimi sirkkelin tavoin joko leikaten tai tartuttaen vaatteita itseensä.

Tämän artikkelin lopussa on mainittu testatusti toimivia sovittimia jotka toimivat kuten pitääkin.

KAIRA

Kaira on myös omalta osaltaan tärkeä osa kokonaisuutta. Valitse kaira käyttötarpeen mukaan (paksu / normaali jää, reiän koko, jne.). Akkuporakonekäyttöön on saatavana myös erikseen suunniteltuja kairoja ja teräpaloja.

- suurin osa perinteisistä käsikairaamiseen tarkoitetuista kairoista on varustettu terällä, jossa on liian jyrkkä purenta konekairaamiseen. Viimeistään tämä käy ilmi varsinkin pehmeässä kevätjäässä, kun kaira jumittuu vähän väliä.
- luonnollisesti käsikairaamiseen tehty terä tylsyy nopeammin, koska konekairalla tehdään yleensä enemmän reikiä kuin käsipelillä ja kierroksiakin kertyy enemmän. Erityisesti tämä koskee heikkolaatuisia, yleensä ulkomailla valmistettuja kairoja ja niiden teräpaloja.
- varsinkin isojen reikien (6” ja suuremmat) tekoon kannattaa valita kaira jossa on hammastetut teräpalat jotka eivät tylsy samalla tavalla kuin suorareunaiset.
- moottorikairauksessa kivi- tai pohjaosuma tuhoaa yleensä molemmat terät kerralla, joten teräpaloilla varustettu malli ja varaterät taskussa antavat varmuutta päivän jatkumiselle aina iltaan asti.
- kaira tulee valita olosuhteiden mukaan. Etelä-Suomessa toimiva lyhyt kierteinen kaira on auttamatta vääränlainen, kun matka suuntautuu keväisen Lapin tunturiin rautujen perään.
- valikoimalla akkuporakonekairaan optimoidut teräpalat (esim. Mora Ice EZ Cut -teräpalat), saat yhdellä akulla enemmän reikiä aikaiseksi.

 

 Mora Ice EZ Cut -teräpalat on tehty ja optimoitu moottorikairaukseen.

Mora Ice EZ Cut -teräpalat voi tarvittaessa vaihtaa jäällä kesken päivän.

TOIMIVAKSI TODETTUJA AKKUPORAKONEKAIROJA JA -SOVITTIMIA

Akkuporakoneiden käyttö jääkalastuksessa on rajussa kasvussa. Kaupoissa on saatavana erilaisia viritelmiä ja jopa vaarallisia tuotteita. Seuraavaan on koottu toimivaksi todettuja, hyviä vaihtoehtoja joiden joukosta on turvallista valita omaan käyttöön sopivat välineet.

Suositukset perustuvat käyttökokemukseen jota kahden talven ajalta. Kairoja, vääntimiä ja teräratkaisuita käytettiin ja testattiin eri olosuhteissa Lapissa, Järvi- ja Etelä-Suomessa Kireitä Siimoja -hahmojen toimesta.

Akkuporakonekaira-testin perus-setti pitkään jääpäivään. Verrokkina käytettiin nelitahtista Honda-polttomoottoriväännintä.

Mora Ice Power Drill Arctic - ja Power Drill Arctic EZ Cut -kairat

- järeä, ammattikäyttöön sopiva malli
- ismete-kalastukseen sopivat koot
- valmistettu Suomessa
- halkaisijat: 150mm/200mm/250mm
- vaihdettavat, hammastetut teräpalat
- EZ Cut -mallissa paremmin moottorikairaamiseen optimoidut vaihdettava, hammastetut teräpalat
- vahvistettu kruunu
- sopii myös polttomoottorikairaukseen (kiinnitys suoraa Mora Ice & Honda -polttomoottorivääntimeen ilman sovitinta)
- Huom! tähän on hankittava erikseen Mora Ice Power Tool Adapter 22 mm -sovitin akkuporakonetta varten

 

Katso video: Mora Ice Power Drill Arctic EZ Cut- ja Mora Ice Power Tool Adapter -yhdistelmä tekee 8” reikää teräjäähän. Yhdistelmä sopii mm. ismete-kalastajalle. 

 

Rapala UR EVO Steel Lappi 155mm -akkuporakonekaira

- kotimainen kaira joka on suunniteltu nimensä mukaisesti Lappiin ja paksuun jäähän
- vaihdettava EVO Steel -kruunu jossa vaihdettavat patentoidut, hammastetut EZ Cut -teräpalat
- Rapala UR Pro Adapter -sovitin jonka murtolujuus on 110 Nm suojaa kairaajaa, kairaa ja väännintä
- adapterissa vapaasti pyörivä suojalevy joka ehkäisee avantoon putoamisen sekä ehkäisee vaatteiden kiertymistä kairaan
- kierteen pituus: 120 cm

 

Katso video: Rapala UR EVO Steel Lappi -kaira toimintaympäristössään paksussa jäässä

 

Makita -akkuporakone & Rapala UR Makita EDT 155 mm

Makita on markkinoinnut useampaakin akkuväännin & kaira -pakettia lähivuosina. Paketin sisältö vaihtelee hieman vuodesta toiseen mutta pääsisältö on:

- Makitan-akkuporakone
- Makita-vara-akku
- Rapala UR Pro Adapter -sovitin laipalla
- Rapala UR EVO Steel Cordless -kaira 155 mm

Jääkalastuskaudella 2017-2018:
- moottorikairaamiseen optimoidut Rapala UR EZ Cut -teräpalat
- kiinteä Rapala UR Steel -rakenne (halkaisija: 155 mm)
- Rapala UR -adapteri suojalevyllä

Katso Video: Makita & Rapala UR Steel EZ Cut -yhdistelmä kevätjäällä.

 

Mora Ice Nova System

Nova on tiettävästi ainoa käsikaira, jonka on alun perin suunniteltu sekä käsi- että moottorikairaamiseen. Itseasiassa Mora Ice Nova on järjestelmä, jolla yksi ja sama kaira muuntuu käyttötarkoituksen mukaan.

- varsipehmusteen alla kiinnitysreiät sekä polttomoottoriväännintä (M8) sekä akkuporakonesovitinta (M6) varten.
- hanki Nova-kairaasi akkuväänninkairausta varten Mora Ice Power Tool Adapter 22 mm -sovitin (sisältää laipan)  .
- kairan kruunuun on saatavana myös konekairaamista helpottava ohjainpiikki (Nova Power Drill Kit). Sen avulla voit tehdä myös limittäisiä reikiä eli periaatteessa vaikka kuinka suuren aukon ilman tuuraa tai jääsahaa.
- Huom! älä käytä lisävarusteena saatavia kovaan jäähän tarkoitettuja 110mm Race -teräpaloja moottorikairaamiseen (purenta on useimmille jäälaaduille liian ottavat).

 

 

Mora Ice Power Drill Arctic Cordless

- kotimaassa valmistettu akkuporakonekaira.
- vaihdettavat korkealaatuiset, kaarevat teräpalat.
- Mora Ice adapteri jossa akkuporakoneen istukasta irtoamista ehkäisevä kynsi sekä suojalevy.
- tätä kairaa on saatavana myös pakettitarjouksena Hitachi -akkuvääntimen kanssa talvella 2017-2018.
- koot: 130 mm ja 150 mm.

Mora_Ice_Arctic_Pro_Cordless_ja_adapter

 

 

Mora Ice Easy Cordless -kaira akkuporakoneille

- edullinen, kotimainen akkuväänninkaira
- vaihdettavat, suorat, laatuteräksestä tehdyt teräpalat
- Mora Ice Power Tool Adapter 18 mm -sovitin jossa suojalevy
- koot: 130 mm ja 150 mm

 

 Edullinen Mora Ice Easy Cordless -kaira jossa on vaihdettavat teräpalat sekä sama laadukas sovitin ja laippa kuin muissakin Mora Ice -malleissa.

 

Rapala UR Pro Adapter -sovitin akkuporakoneille

- kotimainen.
- sisältää suojalaipan joka estää kairaa sukeltamasta reiästä ja estää vaatteita takertumasta pyöriviin osiin.
- käy kaikkiin suorarunkoisiin Rapala UR- ja UR -kairoihin (ei vanhimmat mallit joissa kampi liittyy kairaan T-putken avulla).
- mitoitettu murtolujuus: 110 Nm eli toimii sulakkeen tavoin suojaten kairaajaa, kairaa sekä väännintä.
- Tukesin tutkima ja hyväksymä malli (ilmeisesti ainoa kaudella 2016-2017).
- tämä sovitin on mukana mm. Makita-kairapaketissa.

 Kotimainen Rapala UR Pro Adapter -sovitin jossa vapaasti pyörivä laippa sekä 110 Nm mitoitettu murtolujuus. v

 

Mora Ice Power Tool Adapter

- kotimainen tuote.
- kaksi versiota runkoputken sisähalkaisijan mukaan: 18 mm ja 22 mm.
- 18 mm versio käy Mora- ja Mora Ice -malleihin: Easy, Arctic ja Expert.
- 22 mm versio käy Mora- ja Mora Ice -malleihin: Nova ja Power Drill Arctic.
- sisältää suojalaipan joka estää kairaa sukeltamasta reiästä ja estää vaatteita takertumasta pyöriviin osiin.
- sovittimessa on kynsi, joka toimii sisäänrakennettuna putoamissuojana.
- mitoitettu murtolujuus: 110 Nm eli toimii sulakkeen tavoin suojaten kairaajaa, kairaa sekä väännintä.

Mora Ice Power Tool Adapter

 

KAIRAAMISEEN SOVELTUVIA AKKUPORAKONEITA 

Akkuporakoneen valinnassa on kyse muustakin kuin maksimiväännöstä tai akkukapasiteetista. Kaikki akkuporakoneet eivät kestä kairakäyttöä rakenteensa tai laatunsa vuoksi. Myöskään takuu ei ehkä ole voimassa kairakäytössä jokaisella valmistajalla tai joka mallissa.

Seuraavat akkuporakoneet toimivat testatusti jääkäytössä.

Makita

DDF458RMJ – Makita myy konetta myös osana valmista kairapakettia
DDF481RTJ – Makita myy konetta myös osana valmista kairapakettia

Hitachi

DS18DBL2 – Hitachi myy konetta myös osana valmista kairapakettia
DV18DBL2

 

 

 

VAIHTOEHTONA POLTTOMOOTTORIVÄÄNNIN

Polttomoottorikairan etu on sen riippumattomuus sähköstä. Bensaa, moottoriöljyä ja varateräpalat matkaan ja polttomoottorikairalla kairaa reikiä vaikka koko viikon.

Testatussa Mora Ice & Honda -polttomoottorikairassa on turvallisuusasiat ja ergonomia huomioitu valmiiksi koska laite on vain ja ainoastaan jääkäyttöön suunniteltu. Tukevat kahvat, tappokytkin joka estää kairan pyörimisen otteen irrotessa ja vaihteisto jolla kairan pyörimisnopeus on sovitettu sopivaksi sekä vääntömomentti nostettu jopa 10” terille sopivaksi.

Honda-polttomoottorivääntimen alaosana käytetään Mora Ice Power Drill Arctic- tai Mora Ice Power Drill Arctic EZ Cut -kairoja.

 

Katso video: Isompaa reikää syntyy Honda-polttomoottorivääntimellä ja Mora Ice Power Drill Arctic EZ Cut 10“ -kairalla.

Kireitä Siimoja!

DV18DBL2