Jääkalastajan ahkiot

Jääkalastus kehittyy sekä monipuolistuu ja mukana kuljetettava tavaramäärä lisääntyy. Yhtä useammin käytössä on kaikuluotain akkuineen ja moottorikaira. Vapoja voi olla mukana puolesta kymmenestä tusinaan. Eväät, syötit ja saalis ei saa jäätyä, joten tarvitaan lämpöeristettyä säilytystilaa. Lisäksi mukana saattaa olla vaikkapa grilli tai pilkkiteltta. Ahkio onkin kätevä apuväline nykyaikaiselle jääkalastajalle.

Jääkalastajalle sopivia ahkiota on kahta eri tyyppiä; pienehköt perässä vedettävät ja suurikokoiset moottoroituun vetämiseen tarkoitetut.

 

Perässä vedettävät ahkiot

Jääkalastajan perässään vetämän ahkion sopiva pituus on 45-60” (116-150 cm ). Pilkkijäillä käytettävät ahkiot ovat leveämpi kuin vaikkapa hiihtovaelluksella käytettävät kapeat ja pitkät mallit. Leveämmät ahkiot ovat vakiintuneet jäällä käytettäviksi.

Jääkalastajan ahkiot

Perinteisesti Yhdysvalloissa ja Kanadassa valmistetaan laadukkaita ahkioita. Näissä jääkalastuksen jättimaissa tarjolla on myös laaja valikoima erilaisia lisävarusteita ahkioihin. Kaupoissa näkee myös jonkun verran kiinalaisia viritelmiä, mutta yleensä niiden laatu on erittäin heikko ja jopa pakkasen kestossa on ilmennyt ongelmia. Jääkalastuksen markkinajohtaja Rapala valmistaa myös Suomessa  ahkioita.

 

Jääkalastajan ahkiot

Lisävarusteet

Ahkiota valittaessa on syytä uhrata ajatus parille lisävarusteelle. Vahistetut liukupinnat lisäävät käyttöikää, vetovyö tekee elämästä niin paljon helpompaa ja välijakajilla tuunaat ahkion omaan käyttöösi sopivaksi.

Vahvistetut liukupinnat

Lunta ja jäätä on monen tyyppistä. Osa näistä hioo ahkion pohjaa enemmän ja osa vähemmän. Satunnaisessa käytössä tästä ei tarvitse välittää. Mikäli ahkiota vedetään myös hiekoitelulla lumella tai kevätauringon sulattamilla rannoilla tai käyttö aktiivista pohjaan kiinnitettävät liukupinnat pidentävät käyttöiän monikertaiseksi. Liukupinnat voi asentaa itse ahkioon, kun omaa auttavat talonmiestaidot.

Pelican ahkion liukupinnat

Vetovyö

Useimmat ahkiot on varustettu normaalisti melko lyhyellä vetoköydellä, jolla lyhyiden matkojen vetäminen kevyesti lastattuna onnistuu auttavasti. Tätä voisi verrata ”pulkan vetämiseen”.

Kun ahkiossa on enemmän varusteita ja painoa, pidemmällä matkalla taaksepäin sojottava vetokäsi tekee olon epämukavaksi ja hengittämisen vaikeaksi. Lisää tehoa ja mukavuutta ahkion vetämiseen tuo vetovyö. Sen avulla paino jakautuu tasaisesti ja käsiä voi käyttää vapaasti. Lisäksi vetovyön pukeminen ja riisuminen on nopeaa ja helppoa. Lisäksi vetovyöstä ahkiolle menevien narujen pituus kannattaa säätää sopivaksi.

Rapala-Vetovyö käytössä

 

Rapala Sled Pulling Shoulder Strop -vetovyö

 

Kuorman tukeminen ja sitominen

Pienempiin ahkioihin on saatavana suojapeitteitä, mutta kalastuskäytössä niiden käyttö on turhan hankalaa ja työlästä. Useimmiten mitään sidontaa ei tarvita koska kulku jäällä on tasaista. Maastosiirtymillä vaikkapa autolta jäälle oikein sijoitetut kumiköydet tai ”mustekalat” sitovat kuorman useimmissa tapauksissa riittävästi.

Välijakajat

Kotimaiseen Rapala Low Rider-ahkion sisälaitoihin on muotoiltu huullokset välilevyjä varten. Välilevyjen avulla ahkion voi jakaa 1-4 osastoon, jolloin tavarat eivät liiku ahkiossa holtittomasti vaan pysyvät paikoillaan ja järjestyksessä.

Rapala Low Rider 54” -ahkio sekä siihen saatavat välijakajat.

 

Case Rapala Low Rider

Rapala Low Rider -ahkioon on saatavissa välilevyjä (katso kuva), mutta sellaiset voi valmistaa itse sopivasta materiaalista (muovi- tai puulevy). Välilevyjen avulla ahkion voi muokata monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin ja -tilanteisiin. Levyyn voi kiinnittää putket vapojen kuljetukseen ja leikata hahlot, jotka pitävät kairan tukevasti paikallaan kuljetuksen ajan.

Jos tarkoitus on käydä ahventa pilkkimässä sekä ismete-kalassa, välijakajia vaihtamalla ahkio muuttuu hetkessä juuri haluttuun kalastusmuotoon sopivaksi. Kun kalareissu on ohi ja polttopuut ovat metsässä tai retki perheen pienimpien kanssa suunnitelmissa, välilevyt varusteineen voi yksinkertaiesti vetää irti hahloistaan ja ahkio on valmis uusiin haasteisiin.

Rapala Low Rider-ahkio ja Rapala-vetovyö


Rapala Low Rider-ahkio

 

Rapala Low Rider-ahkio ja puukuorma

 

Konevoimalla vedettävät ahkiot

Jääkalastajan ahkiot

Mikäli käytössä on moottorikelkka tai mönkijä, tavaramäärää ja ahkion kokoa voidaan kasvattaa. Moottoroidussa kalastuskäytössä yleisimpiä ovat koot vajasta kahdesta metristä aina kolmeen metriin asti.. Näissä ahkioissa on varusteena vetoaisa, jolla ahkio kytketään moottorikelkkaan tai mönkijään kiinni sekä pohjan liukupintojen vahvikkeet. Kun mukana kuljetettavan tavaramäärän painoon ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota, saattaa ahkion kestävyys tulla vastaan. Laadukkaammissa ahkioissa on kaksikerrosrekenne, jolloin runko on jämäkämpi ja jäykempi.

Moottoroidussa käytössä ahkion välttämättömyysvarusteita ovat vahvistetut liukupinnat sekä suojapeite. Lumi, jää, hiekka ja epäpuhtaudet kuluttavat ahkion pohjaa. Mitä enemmän painoa ja kilometrejä, sitä nopeampaa on kuluminen. Tämän vuoksi moottorikäyttöön tarkoitetuissa ahkoissa on yleensä vahvistetut liukupinnat vakiovarusteena. Toinen välttämätön varuste on suojapeitto.  Moottorikelkan tela sekä mönkijän renkaat heittävät lunta taaksepäin täyttäen avoimen ahkion ääriään myöten.

Lisäksi kannattaa huomioida ettei suurimalla osalla näistä ahkioista saa kuljettaa eläimiä tai ihmisiä.

Ahkiot

 

Kireitä Siimoja!

 

Tutustu lisää

Tutustu tarkemmin
ahkioihin ja varusteisiin >>

Tutustu lisää

Tutustu myös
pilkkitelttoihin >>